Изградња друштва у коме је насиље над женама неприхватљиво

Изградња друштва у коме је насиље над женама неприхватљиво

06/12/2023 Off By BERB

Foto: GIZ

 

Након Београда, Крагујевца и Новог Сада, у Нишу је одржана нова панел дискусија у оквиру кампање „Стоп фемициду!“, коју је покренуло Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог са циљем да подигне свест свих грађана и мобилише органе јавних власти, локалних самоуправа, организација цивилног друштва и медија у борби са овим друштвеним проблемом.

У Србији је током ове године у родно заснованом насиљу убијено 27 жена, а у последњих десет година више од 300 жена изгубило је живот у фемициду.

Говорећи на панелу, помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Нина Митић је нагласила да Министарство овом кампањом настоји да укаже на озбиљан проблем у нашем друштву, проблем који погађа не само Србију, већ цео свет. Ту смо, рекла је Митић, да помогнемо другим институцијама да нађу законски оквир и да убрзају процедуре. Од тренутка када дође до насиља, неопходно је да институције брже и боље реагују, јер је време од пресудног значаја, рекла је Митић.

Превенција фемицида подразумева пружање подршке жртвама, оснаживање жена да препознају и реагују на знакове опасности и оснаживање читавог друштва да активно доприноси стварању сигурнијег окружења за све грађане, без обзира на пол. Ово је део ширег напора да се изгради инклузивно и праведно друштво у коме је насиље над женама неприхватљиво и где се жртве заиста осећају заштићено.

Заменица градоначелнице Града Ниша Душица Давидовић је рекла да је овај град 2005. године препознао овај проблем. Имали смо тада, рекла је Давидовић, 25 жена на месечном нивоу које су пријављивале насиље због чега смо отворили Прихватилиште за жене и децу, жртве породичног насиља, а 2011. године смо отворили прву Сигурну кућу.

Захваљујући Министарству, додала је заменица градоначелнице Ниша, ми смо простор опремили и кренули са радом. Нажалост, тај простор никада није био празан, што сведочи о томе да насиље у породици постоји. Жене су се можда мало више оснажиле да пријаве насиље, али недовољно, можда је и због патријархалног васпитања и даље срамота говорити о насиљу, и то је још негде присутно у свести и васпитању наших жена за овај део Србије, додала је Давидовић.

Јелена Јанићијевић, шеф Одсeка у Стручној служби Нишавског управног округа, је нагласила да су фемицид и насиље над женама застрашујуће појаве у друштву с којима се суочавамо, а колике су последице ове појаве многи од нас не могу ни да наслуте.

Роберт Бу, вођа тима Немачке развојне сарадње „Подршка социјалном укључивању у Србији” рекао је да насиље над женама и фемицид захтевају свакодневну пажњу, посвећеност, истрајност, a не само током „16 дана активизма за спречавање насиља над женама“. ГИЗ ће у сарадњи са Министарством наставити да ради у овој области током наредне две године и спроводиће и друге активности у области антидискриминације и родне равноправности и оснаживања жена, додао је Бу.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог покренуло je кампању ,,Стоп фемицид!“ 24. новембра 2023, у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње ,,Подршка социјалном укључивању у Србији” који спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Подразумева кампању у медијима и на друштвеним мрежама, емитовање спота на локалним и телевизијама са националном фреквенцијом као и одржавање панел дискусија у пет градова на тему фемицида које су укључивале представнике свих сектора друштва, Владе, организација цивилног друштва, приватног сектора, медија и појединаца.