Међународни дан борбе против фемицида

Међународни дан борбе против фемицида

06/12/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Потпредседница Владе, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић истакла је, поводом Међународног дана борбе против фемицида, да родно засновано насиље према женама и његова најекстремнија последица – фемицид захтевају заједнички, мултисекторски и координисан рад државних институција, међународних партнера, невладиног сектора и медија, како би створили безбедно окружење за све грађане и грађанке Србије.

 

Гојковић је истакла да озбиљност овог проблема, који погађа све земље, потврђује статистика да је само у овој години 28 жена изгубило живот у партнерском и породичном насиљу, док је у последњих десет година убијено више од 300 жена.

Томе мора да се стане на пут, држава је у претходном периоду урадила много по питању законодавног и стратешког оквира и јачања међуресорне координације, што је предуслов за ефикасно поступање и сарадњу свих надлежних ресора и пружање најадекватније подршке жртвама насиља, али је неопходан даљи рад на превенцији, а од непроцењивог значаја у заједничкој борби против проблема родно заснованог насиља је допринос образовног система и зато морамо да радимо више на едукацији младих али и шире заједнице, рекла је Гојковић.

Потпредседница Владе указала је и на значајну улогу медија у борби против родно заснованог насиља и фемицида.

„Медији поред информативне имају и улогу креирања друштвене свести о правилном разумевању, препознавању и реаговању на насиље према женама и девојчицама. Важно је да схватимо да насиље не мора бити само физичко, оно је чешће психолошко, може да буде и економско и да се испољава у различитим формама. Али, чињеница је да пре него се деси фемицид, жене трпе разне облике насиља. Стога је моја порука и данас: пријавите насиље, не останите неми уколико знате да се у вашем окружењу насиље према жени дешава, ово није приватни проблем, насиље погађа цело друштво. Не можемо говорити о оствареној родној равноправности и добробити жена и девојчица, све док одређени број грађанки наше земље трпи насиље и у ризику је од фемицида“, закључила је Гојковић.