Споменик кнезу Александру Невском откривен данас у Андријевици у Црној Гори

Споменик кнезу Александру Невском откривен данас у Андријевици у Црној Гори

06/12/2023 Off By BERB

Фото: Руски дом

 

Споменик светом благоверном кнезу Александру Невском откривен је данас, 6. децембра, у Андријевици у Црној Гори. Још један споменик овом истакнутом светитељу и државнику биће отворен данас, у 17 часова, у Никшићу на православни празник – Дан сећања на Великог кнеза Александра Невског.

Две бисте, иначе дело познатог руског скулптора,
академика Руске академије уметности Ајдина Зејналова, постављене су захваљујући залагању
Руског дома у Београду, Амбасаде Русије у Црној Гори и Српске православне цркве. Значајно
је истаћи да су споменици поклон руског скулптора народу Црне Горе.

Манифестацији у Андријевици присуствовали су Епископ будимљанско-никшићки Методије, амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслењиков, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, скулптор Ајдин Зејналов, председник општине Андријевица Жељко
Ћулафић, председник општине Беране Вуко Тодоровић, чланови мото клуба „Ноћни вукови“,
бројни православни верници.

Александар Невски један је од најпоштованијих руских светитеља у Србији и Црној Гори. Највеће српско племе Васојевића, који живе у Црној Гори сматра Александра Невског за свог небеског покровитеља. Васојевићи од 18. века обележавају дан Александра Невског као „заветну славу“, тј. славу која се слави као завет одређеном светитељу. Средином 18. века пред одлучујућу битку против Турака племе Васојевића се молило за победу светом Александру Невском. Према предању, током битке свети кнез Александар Невски јавио се на небу и отерао Турке у бекство. Сећање на овај чудесан догађај живи у племену преко 250 година.
У оквиру откривања споменика, у просторијама Општине Андријевица одржан је састанак председника Општине Жељка Ћулафића са академиком Ајдином Зејналовим.

Ћулафић је том приликом изразио захвалност Зејналову на „историјском поклону“. Аутор
споменика је нагласио да је учешће у пројекту посвећеном Александру Невском за њега била
велика част и посебно истакао улогу Амбасаде Русије у Црној Гори и Руског дома у његовој
реализацији.

У Русији је подигнуто преко 20 споменика Александру Невском. Споменици Невског прве су скулптуралне представе руског светитеља на територији Црне Горе. Претходно је, 2021. године, биста Александра Невског откривена у Београду.