Међународни дан волонтера

Међународни дан волонтера

05/12/2023 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

 

На данашњи дан славимо и поздрављамо наше волонтере који улажу своје време, знање и свој рад помажући свима којима је помоћ потребна, који негују основне принципе друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца и тиме чине нашу Земљу бољим и хуманијим местом за живот. Они помажу заборављенима, повређенима, усамљенима, доносе утеху онима који пате и зато је овогодишњи слоган којим обележавамо Међународни дан волонтера „нада“.

Црвени крст је највећа и најстарија хуманитарна организација на свету, а наши волонтери представљају нашу највећу снагу. Волонтери су ослонац многима, они доносе наду. Породица волонтера друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца броји преко 16 милиона чланова. У овој групи добровољаца значајан део чини мрежа волонтера Црвеног крста Србије и свих организација Црвеног крста у Србији.

Црвени крст Србије поносан је што негује добровољност и хуманост кроз активности својих 60.000 волонтера међу којима има по годинама и по духу младих, оних који су се тек заразили клицом доброчинства, као и оних који су раду у Црвеном крсту посветили деценије, који су и својој деци показали лепоте пута волонтерског ангажовања и повели их њиме. Они су пружали утеху, бринули о деци, старима, болеснима, они су едуковали, спасавали, давали крв и мотивисали друге да учине исто тиме спасавајући животе. Они су поклонили својим заједницама готово милион часова волонтирања током ковид пандемије. Они су увек будили наду.

Њима, нашим хуманим и вредним волонтерима честитамо овај дан! Славимо га заједно са њима, сигурни да је нада то драгоцено језгро живота које нас никад не напушта, јер су и они, наши волонтери увек са нама. Поносни смо на волонтере Црвеног крста, они су стуб наше организације.

Позивамо све који имају у себи искру воље да помажу другима и желе да учествују у развоју хуманијег света да нам се придруже! Волонтер може бити свако, а добробити од волонтерског рада небројене су, како за самог волонтера тако и за његову средину и целокупну заједницу. Волонтерско ангажовање јача веру у сопствене могућности, сузбија депресију, побољшава физичку спремност и доноси непроцењиву награду захвалности од људи којима је пружена помоћ.

Наш дугогодишњи партнер Coca-Cola, придружио се овогодишњој празничној акцији даривања, поводом Међународног дана волонтера донирали су 3,3 милиона динара за набавку пакета хране. Овим новцем, Црвени крст Србије обезбедио је 900 пакета за породице са самохраним родитељима у срединама у којима Црвени крст не спроводи Програм народних кухиња (Бачка Паланка, Београд, Беочин, Бор, Лајковац, Пећинци и Сента).

Током овог месеца, тим Црвеног крста заједно са волонтерима компаније Cola-Cola поделиће породичне пакете који ће поред основних животних намирница садржати и Coca-Cola и Bambi производе.