Континуирани мултисекторски рад за реализовање права особа са инвалидитетом

Континуирани мултисекторски рад за реализовање права особа са инвалидитетом

04/12/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

У оквиру програма „75 дана за 75 гoдина Универзалне декларације о људским правима“ и поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, у Крагујевцу је данас одржан друштвени дијалог под називом „Култура приступачности у изградњи културе људских права – заједно до постизања циљева одрживог развоја за особе са инвалидитетом”.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов поручио је на скупу да су права особа са инвалидитетом заштићена бројним међународноправним уговорима које је Репбулика Србија ратификовала из система УН, а који су саставни део нашег правног поретка.

С тим у вези, рекао је министар, посебно се истиче Пакт о економским, социјалним и културним правима УН-а, који у свом фокусу има особе са инвалидитетом. Значајна новост за могућност заштите права грађана је недавно усвајање Опционог протокола уз наведени Пакт од стране Народне Супштине Републике Србије, чиме је грађанима проширена могућност да за своја права затраже заштиту и пред телима УН-а, додао је он.

Република Србија, рекао је министар, активно спроводи Програм за одрживи развој УН-а који је на глоболном нивоу усвојен уз обавезу „Да нико неће бити изостављен“ из развоја. У Агенди УН-а и предвиђених 17 Циљева одрживог развоја до 2030. године, особе са инвалидитетом су препознате као историјски најмаргинализованија мањинска друштвена група. Инвалидност је експлицитно обухваћена унутар седам Циљева одрживог развоја, док су права особа са инвалидитетом шире разрађена и одрђена Конвеницјом о правима особа са инвалидитетом, која је у Србији ступила на снагу 2006. године.

Реализовање права особа са инвалидитетом, додао је Жигманов, изискује континуирани мултисекторски рад, нарочито у вези решавања питања уклањања баријера, омогућавања приступачности особама са инвалидитетом услугама, производима, јавним површинама, јавним установама, информацијама и културим садржајима.

Према његовим речима, у фокусу бриге и плана даљих активности су и питања која се односе на ширу инклузију особа са инвалидитетом, на њихово право на адекватан приступ образовним установама, радном месту, приступачност јавном, градском певозу, услугама и сервисима подршке социјалне заштите, као и сва она питања која су од добробити за интеграцију особа са инвалидитетом у политички, друштвени, економски и културни живот.

За равноправно учешће особа са инвалидитетом у заједници, рекао је Жигманов, у први план треба ставити поштовање достојанства, дигнитета особа са инвалидитетом, које својим унутарњим богатством, посебностима, склоностима и талентима, поседују потенцијал да уметничким изражајем, како нас историја и садашњост уче, пруже непроцењиви допринос богатству нашег културног живота.

Дијалог је организован у сарадњи са Скупштином Града Крагујевца и уз подршку Популационог фонда Уједињених нација. На скупу су представнице Завода за проучавање културног развитка Маријана Миланков у и Богдана Опачић представиле налазе и препоруке истраживања о приступачности установа културе.

На крају дијалога, како је прописно Смерницама за његово одржавање, усвојена је Сагласност о поступању.

Уочи дијалога, министар Томислав Жигманов обишао је сталну поставку Спомен-музеја „21. октобар“, а након догађаја положио венац код Споменика стрељаним ђацима и професорима у Спомен парку „Крагујевачки октобар“ у Шумарицама.