Rusko srce kuca za Kosovo

Rusko srce kuca za Kosovo

02/12/2023 Off By BERB

Nakon svečanog otvaranja 17. po redu “Etno sajma hrane i pića”, u Etno selu, predstavljena je knjiga “Kosovska iskušenja patrijarha Pavla”, kao i „Otimanje Kosova“, novinarke Nađe Andrejević Keleris.


Prisutnima se najpre obratila autorka Nađa Andrejević Keleris ističući da joj je patrijarh Pavle uvek govorio da je Kosovo dovoljno dugačko i široko i da na njemu ima dovoljno Božijeg Sunca, kako za Srbe, tako i za Šiptare, Rome i sve ostale narode koji tamo odvajkada žive. Ako smo ljudi, ali budemo li neljudi, biće nam malo, pa da nas je samo četvoro na planeti. Čega je bilo malo Kainu, kad skoči i ubi brata Avelja!? Zločincu je uvek malo. Pravednik poginuo na pravdi Boga, živ je vavek vekova, a zločinac je mrtav iako hodi po zemlji Božijoj.

Promociju je uveličala glumica Ivana Žigon, koja samo što je stigla iz Moskve, prigrlila je Kosovke u narodnim nošnjama i istakla da u Rusiji svi znaju za Kosovo i da rusko srce kuca za Kosovo. Ushićeno je pročitala delove iz intervjua koji je Nađa radila sa patrijarhom Pavlom za NIN, pod naslovom “Svi naši gresi”.

– Devojčice sa Kosova Tijana Mitić i Olivera Mitić, rasplakale su prisutne kosovskim pesmama. Što je potvrdilo da smo se duhovno svi rodili na Kosovu, i da knez Lazar nije išao da otima tuđu zemlju, već da brani svoju, ne da tlači tuđ narod, već da brani svoj, istakla je Nađa.

Nakon toga, udruženje žena sa Kosova i Metohije iz Gračanice pod nazivom “Čuvanje tradicije kroz vekove”, uveličali su promociju kulturno umetničkim programom, nakon čega su prisutne poslužile nacionalnim jelima sa Kosova i Metohije.

Posebnu pažnju izazvali su slavski kolači, koje od srca pravi predsednica udruženja Danijela Simonović.
Program je vodila Nika Keleris.

 

Loreta Andrejević Vukotić