Пољопривредницима омогућена куповина горива по повољнијим условима

Пољопривредницима омогућена куповина горива по повољнијим условима

30/11/2023 Off By BERB

Фoто: Влада Србије

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте, како би се смањили високи трошкови са којима се суочавају пољопривредни произвођачи и обезбедило спровођење свих потребних агротехничких операција.

Уредбом је пољопривредним произвођачима омогућена куповина Евро дизела на станицама Нафтне индустрије Србије а.д. Нови Сад по максималној цени од 179 динара, а уз употребу картица издатих регистрованим газдинствима, у максималној количини до 400 литара.

Имајући у виду тежак положај пољопривредних произвођача и високе цене репроматеријала на тржишту, Влада Србије је, на иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, повећала максималну количину горива коју пољопривредници могу да купе по нижој цени.

На данашњој седници донете су одлуке да се Јабланица у селу Плеш у општини Александровац и Градина у Радиљеву и Трешњевици на територији општина Ивањица и Ариље утврде за археолошка налазишта. Ова налазишта од изузетног су значаја за истраживање, проучавање и валоризацију античког наслеђа на територији Републике Србије.