Србија снажно посвећена Агенди 2030 и одрживом индустријском развоју

Србија снажно посвећена Агенди 2030 и одрживом индустријском развоју

28/11/2023 Off By BERB

Фото : Министарство привреде

 

Министар привреде Слободан Цветковић учествовао је на 20. Генералној конференцији Организације Уједињених нација за индустријски развој (UNIDO) у Бечу под темом „Поштена глобализација: иновативна решења за индустрију сутрашњице“ која је организована са циљем да створи нове путеве ка одрживости, дигиталној инклузивности и економској отпорности.

Цветковић је том приликом рекао да Србија снажно подржава мултилатерализам и принципе садржане у Повељи УН, који добијају додатни значај пред новим и све сложенијим изазовима. Он је додао да на тај начин наша држава пружа активну подршку активностима УН и њених специјализованих агенција у свим приоритетним областима деловања, имајући у виду да је јединствена ситуација у којој се нашао цео свет показала да појединачни напори држава нису довољни и да је неопходна глобална солидарност.

Министар привреде је истакао да Србија придаје велики значај примени Агенде 2030 и Циљева одрживог развоја и предузима интензивне активности на националном нивоу како би обезбедила одговарајућу динамику њиховог спровођења. Према његовим речима, Србија континуирано спроводи реформе, европске интеграције, као и Агенду 2030 које представљају комплементарне и међусобно прожимајуће процесе.

Он је подсетио да су претходних година пандемија корона вируса, енергетска криза и глобалне политичке турбуленције имале снажан утицај на светску економију, али да се српска привреда убрзава и да, уколико настави овим темпом развоја, упркос значајном успоравању европске привреде, може да оствари планирани раст БДП-а у 2023. години.

UNIDO је специјализована агенција УН која промовише индустријски развој у циљу смањења сиромаштва, инклузивну глобализацију и одрживи развој. UNIDО-ова експертиза и услуге су од великог значај за промовисање инклузивног и одрживог индустријског развоја у Србији, јер нуде прилагођена решења за повећање отпорности индустрије, промовисање енергетске ефикасности, трансфер технологија и знања, дигитализацију, промоцију инвестиција и циркуларне економије.