Отворен 8. Фестивал словачке народне традиције и ношњи Словака у Србији

Отворен 8. Фестивал словачке народне традиције и ношњи Словака у Србији

25/11/2023 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић отворила је 8. Фестивал словачке народне традиције и ношње Словака у Србији и том приликом истакла да је очување културног наслеђа свих етничких заједница у нашој земљи међу приоритетима у раду Министарства културе и да ова манифестација доприноси афирмацији богатог народног стваралаштва словачке заједнице и наше земље.

Гојковић је рекла да Фестивал словачке народне традиције и ношње даје вредан допринос очувању народног стваралаштва и верно одсликава богатство традиције и културе Словака у Србији и целе наше земље.

„Овај живописни културни догађај постао је један од симбола скоро 300 година дуге историје словачког народа у нашој земљи. Реч је о заједници која је међу најважнијим и највидљивијим деловима етничког и културног богатства Србије и Војводине. Вековима уназад, чувајући и негујући своју традицију, наслеђе и стваралаштво, словачка заједница постала је важан и неодвојиви део укупног културног идентитета наше земље“, истакла је Гојковић.

Указала је да је Фестивал Словачке традиције и народне ношње, који промовише културно, материјално и нематеријално наслеђе Словака и тако га преноси будућим генерацијама, својеврсна почаст народној уметности.

„Истовремено, за све вас овде али и за нашу читаву културну сцену, важно је то што фестивал афирмише Кисач као препознатљиво место на мапи етно стваралаштва овог дела Европе. Захваљујући очаравајућој магији уметности, посетиоци фестивала имају прилику да се још боље упознају са разноликим обичајима и лепотом народне умености, који, уверена сам, никога не остављају равнодушним, напоменула је Маја Гојковић.

Према њеним речима, богатим програмом и разноврсним садржајима, Фестивал оправдава заслужени епитет манифестације коју публика прати првенствено из љубави и поштовања према традицији и народном стваралаштву, а отварање етно клуба “KISS from KISAČ” и две изложбе у оквиру фестивала – „Словачки идентитет“ и изложбе фотографија која представља сусрет двоје уметника, Павла Суровог и Мире Бртке, изнова истиче важност очувања народне баштине, као значајног обележја културног и националног идентитета.

„Вредност овог фестивала огледа се и кроз оригинални омаж народној ношњи, као незаобилазном делу фолклорног наслеђа, као и у томе што он спаја стваралаштво прошлих времена са савременим уметничким изразима. И данас, овде у Кисачу, сведоци смо колико је култура важна за повезивање појединаца и народа и развој и јачање односа међу њима“, појаснила је Гојковић.

Суживот бројних етничких заједница на овим просторима, како је Гојковић рекла, неминовно је значио преплитање и прожимање њихових културних простора, а овај фестивал још једном потврђује да нас култура неумитно спаја и подстиче да се још боље упознамо и разумемо.

„Она је и најбољи начин да и оно у чему се разликујемо посматрамо и искористимо као предност и основу за стварање још јачих нити међу нашим народима. У том смислу, очување културног наслеђа свих етничких заједница у нашој земљи међу приоритетима је у раду Министарства културе, истакла је Маја Гојковић.

Подсећајући да је управо зато Министарство културе ове године први пут расписало Конкурс за подршку пројектима из области заштите и савремене интерпретације старих традиционалних заната и њихове примене, Гојковић је нагласила да су стари занати важан део укупног културног наслеђа, а својом природом често су уско везани за стваралаштво бројних народа који живе у Србији.

„Министарство културе подржало је и овај фестивал свесно доприноса који даје у промоцији и афирмацији богатог народног стваралаштва словачке заједнице и наше земље. Као неко ко је увек радо посећивао Кисач, поделићу с вама да ми је посебно драго што је овај фестивал, за осам година трајања, више него заслужено успео да постане једно од његових најпрепознатљивијих обележја”, поручила је Маја Гојковић и честитала Културном центру „Кисач“ добру организацију догађаја.