Изложба “Икона 12. века Мајка Божија Богољубовска – 100 година рестаурације” 27.новембра у Руском дому

Изложба “Икона 12. века Мајка Божија Богољубовска – 100 година рестаурације” 27.новембра у Руском дому

25/11/2023 Off By BERB

У понедељак, 27. новембра, у 18 часова у Галерији Руског дома у Београду биће отворена изложба „Икона 12. века Богородица Богољубовска. 100 година рестаурације”. Поставку ће представити Државни Владимирско-Суздаљски музеј и Сверуским уметнички научно-рестаураторски центар ,,Академик Игор Грабар.

Икона Богородице Богољубовске је одувек уживала најдубље поштовање православних верника руског града Владимира. Посебно поштовање је стекла након чудесног избављења града од куге 1771. године. Овим поводом установљена је традиција да се једном годишње, по селима и градовима Владимирске губерније одржавају вишедневне литије са иконом. Традиција је опстала све до Револуције 1917. године.

На изложби у Руском дому биће представљене фотографске репродукције иконе у различитим фазама њене рестаурације, које ће омогућити посетиоцима изложбе да виде процес и сложеност рестаурације овог споменика. Изложбу допуњују ретке фотографије и документи из збирки и архива Државног Владимир-Суздаљског музеја, Сверуског уметничког научно-рестаураторског центра ,,Академик Игор Грабар“ и Третјаковске галерије.

Научна рестаурација иконе Богородице Богољубовске, једне од најстаријих и најпоштованијих реликвија у Русији траје више од 100 година. Без обзира на ово, стручњаци наглашавају да је рано сматрати икону у потпуности рестаурираном.