Видљиви резултати борбе државе за бољу демографску слику

Видљиви резултати борбе државе за бољу демографску слику

24/11/2023 Off By BERB

Фото: Дејан Урошевић

 

Унапређење демографске слике је једна од најзначајних тема за нашу државу, а мере које годинама примење почелe су да дају резултате, поручила је министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић на конференцији – Демографски изазови у Србији и на простору „Отвореног Балкана“, коју је уз подршку Министарства организовало удружење „Маме су закон“.

Кисић је навела да је захваљујући свим пронаталитетним мерама, а које су спроведене на иницијативу председника Александра Вучића, после скоро четири деценије, Србија зауставила негативан тренд пада укупног броја новорођене деце и постала је једина земља у региону која је током 2022. године забележила раст броја новорођених.

Сви наши пројекти, све што радимо и градимо, како је нагласила, усмерено је ка истом циљу, а то је да се повећа квалитет живот свих грађана, да финансијски ојачамо и да нас буде све више.

Кисић је истакла да је финансијска подршка породицама са децом никада већа, јер се у ове сврхе из републичког буџета укупно издваја 87 милијарди динара, да су претходних година износи родитељског додатка вишеструко повећани, да је до сада 513 мајки остварило право на субвенцију за куповину прве некретнине, као и да је подршка државе за процесе вантелесне оплодње унапређена.

Омогућена је и оплодња са донираним репродуктивним материјалом и до сада је потврђено чак 59 трудноћа које су остварене овим путем, додала је министарка.

Она је нагласила да је Министарство ове године издвојило скоро половину свог буџета за суфинансирање пронаталитетних мера у 52 локалне самоуправе, односно 400 милиона динара.

Изграђено је, реновирано и адаптирано више од 20 предшколских установа, десетине школских дворишта, а обезбеђена је и куповина уџбеника, адаптирана гинеколошка одељења и гради се зграда за младе брачне парове.

Кисић је закључила да је унапређен положај мама предузетница кроз измене Закона о финансијској подршци породици са децом, који је почео са применом 1. августа 2023. године.