Почела санација Спомен-музеја Надежде и Растка Петровића

Почела санација Спомен-музеја Надежде и Растка Петровића

24/11/2023 Off By BERB

Санација и адаптација Спомен-музеја Надежде и Растка Петровића у Београду, за коју је средства обезбедило Министарство културе, започела је данас.

 

Радови на санацији овог споменика културе симболично су започели у години обележавања 150 година од рођења наше велике сликарке.

Министарство је у 2023. години обезбедило 64.300.000 динара за израду пројектне документације и извођење радова на овом објекту, а након окончане процедуре јавне набавке, Народни музеј Србије је кренуо са реализацијом. Према плану радови би требали да буду завршени у току 2024. године.

Спомен-музеј је постао део Народног музеја 1975. године захваљујући дару Љубице Луковић, сестре Надежде и Растка Петровића, која је Музеју завештала сву своју имовину, укључујући и породичну кућу у којој је Спомен-музеј отворен.

Како би се створили услови за излагање 1974. године изведени су радови, према пројекту архитекте Милана Палишашког, да би 1975. године Спомен-музеј Надежде и Растка Петровића, као музеј у саставу Народног музеја у Београду био отворен за јавност. Међутим, већ 1986. године музеј је због неадекватних услова за чување и излагање затворен за посетиоце.

Спомен-музеј је проглашен за споменик културе Решењем Завода за заштиту споменика културе града Београда 1974. године.