Одржана Међународна конференција за породице несталих

Одржана Међународна конференција за породице несталих

24/11/2023 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

 

У протекла два дана одржана је трећа Међународна конференција за породице несталих у организацији Централне агенције за тражење Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК). Конференција је одржана коришћењем ЗУМ платформе и бројала је више од 700 учесника, чланова породица несталих из више од 44 конференцијска центра у преко 40 земаља.

Представнике породица несталих из Србије угостио је Црвени крст Србије у конференцијском центру у седишту Црвеног крста Србије.

Током два дана, учесници Конференције имали су прилику да у сигурном простору буду саслушани и да разговарају о изазовима са којима се свакодневно суочавају у напорима да сазнају истину о својим несталим члановима, да размене своја искуства о значајним аспектима рада Удружења током процеса тражења несталих широм света.

Представници из Србије имали су прилику да путем ЗУМ платформе упуте уживо поруке захвалности и подршке учесницима Конференције током “Златног сата” када су учесници из целог света били заједно у живом преносу.

Током рада је истакнуто да су окупљени на Конференцији повезани трајним везама које не познају националност или веру, као ни друге могуће разлике, те да је бол она нит која их спаја. Учесници су као важан резултат дводневног разговора навели да нису сами и да су у прилици да покажу свету да је свака особа важна, да је сваки нестанак болан, без обзира на околности под којима се догодио. Поручили су онима које је скоро задесила таква трагедија, и који су нови у заједничкој борби, да не одустају и да је борба вредна сваког труда. Такође, позвали су надлежне да убрзају процес проналаска несталих лица како се не би догодило да се бол претвори у мржњу. У закључку, сви су се сложили да је Конференција донела драгоцено искуство будући да они који су у потрази за несталима немају прилику да говоре ван свог окружења.