Потписан Споразум о спровођењу пројекта „Подршка реформи јавне управе у процесу приступања ЕУ“

Потписан Споразум о спровођењу пројекта „Подршка реформи јавне управе у процесу приступања ЕУ“

22/11/2023 Off By BERB

Фото: Сања Благојевић/МДУЛС

 

Представници кључних институција, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства за европске интеграције и ГИЗ у име Немачко-српске развојне сарадње, потписали су данас у Београду Споразум о спровођењу пројекта „Подршка реформи јавне управе у процесу приступања ЕУ“. Пројекат је вредан три милиона евра и биће имплементиран у наредном периоду до 2026. године.

Државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић захвалила се на континуираној подршци коју ГИЗ пружа реформи јавне управе истичући да овај процес није важан само због намере Србије да постане чланица ЕУ, већ пре свега због добробити грађана.

„Желимо да успоставимо функционални систем јавне управе који пружа квалитетне услуге грађанима и осигурава оптималне услове за привредни раст и друштвени развој. Увођењем позитивних промена у рад јавне управе, остварују се значајне уштеде времена, новца и људских ресурса, а администрација се у потпуности ставља у службу грађана. Министарство је у том циљу уложило укупно 345 милиона динара у успостављање 55 јединствених управних места у градовима и општинама широм Србије, а недавно је усвојена и Уредба о јединственом управном месту која ће допринети изградњи правног оквира за квалитетно и ефикасно пружање јавних услуга“, истакла је Маја Мачужић Пузић.

Она је навела да је у свим сегментима начињен велики искорак и да је дошло до значајних унапређења, а изразила је и наду да ће се и у будућности, у партнерству достизати утврђени циљеви.

С друге стране министарка за европске интеграције Тања Мишчевић изјавила је да је ова сарадња помогла да се унапреди координисање приступних преговора.

„Претходне три године смо заједнички са ГИЗ-ом радили на дигитализацији процеса планирања и усклађивање националног са европским законодавством, побољшању система планирања административних капацитета, али и средстава потребних за успешно вођење приступних преговора“, рекла је министарка. Она је нагласила да су ови послови, уз бројне додатне стручне анализе и припремљење препоруке како да успешније водимо преговоре, помогле да плански и координисано радимо.

Директорка ГИЗ-а у Србији, Даниела Функе, изјавила је да јој је велико задовољство што Немачка подржава процес рефоме јавне управе у Србији од 2016. године и што је до данас постигнуто много значајних резултата.

“Очекујемо да ће јавна управа ићи даље у правцу дигитализације, ефикасности, иновативности и одрживости. Грађани и привреда очекују транспарентнију, одговорнију и кориснички оријентисану јавну управу. То су изазови са којима се суочавају земље широм света. Пројекат је низом својих активности усмерених на дигитализацију услуга, партиципативност грађана и изградњу капацитета у државним инстутуцијама, допринео унапређењу у овим областима” изјавила је Даниела Функе.

Споразум је потписан на Завршној конференцији пројекта који се спроводио претходне три године, а у оквиру које су представљени кључни резултати реформе јавне управе, нарочито у сегменту модернизованог пружања услуга грађанима, управљања људским ресурсима, планирања и координације јавних политика, и области европских интеграција.

Учесници конференције потврдили су да је предуслов приступања ЕУ ефикасна јавна управа која је окренута ка потребама грађана.
Нови пројекат наставак је сарадње Србије и Немачке у овој области и обухвата велики број активности које ће допринети бољем функционисању јавне управе. Поред кључних потписника значајни су и партнери на реализацији пројекта, међу којима су Генерални секретаријат Владе, Републички секретаријат за јавне политике, Служба за управљање кадровима и Национална академија за јавну управу.