Саопштење МСП у вези са реципрочним мерама према српском конзулу у Амбасади Србије

Саопштење МСП у вези са реципрочним мерама према српском конзулу у Амбасади Србије

21/11/2023 Off By BERB

У вези са саопштењем Министарства вањских и европских послова Републике Хрватске од 21. новембра 2023. године, Министарство спољних послова Републике Србије жели да истакне да су нетачне тврдње министра Грлић Радмана и Министарства вањских и европских послова Републике Хрватске да се ради о реципрочним мерама према српском конзулу у Амбасади Републике Србије у Загребу, будући да он својим деловањем у Републици Хрватској ни једног тренутка није прекршио одредбе Бечке конвенције, нити је у Загреб упућен да обавља политичке, већ конзуларне послове.

 

Такође, овим путем желимо да истакнемо да је српски конзул на дужност ступио половином септембра 2023. године и захтевамо од хрватске стране да нам достави доказе и упозна јавност на који начин је он могао у року од два месеца од ступања на дужност да прекрши одредбе Бечке конвенције.

Министарство спољних послова Републике Србије одбацује разлоге које је навела хрватска страна, јер ово не може бити питање реципроцитета, већ питање да ли је неко прекршио Бечку конвенцију или не.

У случају српског конзула Петра Новаковића, нема никаквих доказа, док је у случају хрватског дипломате Хрвоја Шнајдера реч о доказним радњама које представљају грубо кршење Бечке конвенције, о чему је хрватска страна обавештена.

Овом приликом, Министарство спољних послова Републике Србије жели да позове Министарство вањских и европских послова Републике Хрватске да уложи додатне напоре у циљу поправљања нарушених односа две државе, уместо што својим потезима додатно подрива добросуседске односе и мир и стабилност у региону.