Настављен тренд раста употребе ИКТ у свакодневном животу и пословању

Настављен тренд раста употребе ИКТ у свакодневном животу и пословању

21/11/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић учествовао је данас на министарском панелу поводом представљања Беле књиге 2023. Савета страних инвеститора.

На овогодишњој промоцији представљене су активности Владе, посебно оне које су усмерене на унапређење пословне и инвестиционе климе, док су области телекомуникација и дигитализације сврстане у првих 10 области по напретку.

Јовановић је навео да је израда и доношење новог Закона о електронским комуникацијама била транспарентна у чију су израду били укључени представници Савета страних инвеститора и оператора и да представља значајан корак напред у процесу унапређења постојећег регулаторног оквира и његово усаглашавање са потребама оператора и корисника, уз усклађивање са регулаторном праксом Европске уније, што је од значаја за даљи развој тржишта електронских комуникација у Републици Србији.

Према његовим речима, кључне новине у новом Закону су увођење регистрације крајњих корисника услуге са плаћањем унапред (припејд), издавање електронских рачуна за услуге које пружају оператори и већа улога РАТЕЛ-а приликом вансудског решавања спорова. Такође, значајну новину представља и укидање обавезе прибављања појединачних дозвола за коришћење радио-фреквенцијског спектра за сваку базну станицу у оквиру радио-фреквенцијског спектра за који се издаје дозвола на основу јавног надметања, већ постоји само обавеза њиховог евидентирања електронским путем, рекао је министар.

Он је додао да је у години за нама, настављен тренд раста употребе и ослањања на информационо-комуникационе технологије у свакодневном животу и пословању. Према подацима Републичког Завода за статистику, број грађана који користе интернет у Србији 2021. године повећан је за седам одсто у односу на претходну годину и сада износи 81,2 одсто. У фебруару 2023. године, Влада је усвојила Акциони план за спровођење Стратегије развоја дигиталних вештина у Републици Србији за период 2023-2024, невео је Јовановић, додавши да су активности у том документу формулисане тако да доприносе унапређењу дигиталних вештина свих грађана.

Министар је подсетио, да је у мају 2023 године, Влада усвојила програм за поједностављење административних поступака и регулативе „еПАПИР“ за период 2023-2025 чиме се даље наставља рад на активностима дигитализације и унапређења инфраструктуре за пружање дигиталних услуга, док је у августу достигнут је број од два милиона грађана који имају налог на порталу еУправа.

Томе доприноси чињеница да се број сервиса које еУправа подржава, континуирано повећава, олакшавајући грађанима коришћење бројних услуга како у домену државног тако и у домену приватног сектора, рекао је министар и додао да је Државни дата центар у Крагујевцу ове године добио Сертификат по стандарду ЕН 50600 класе 5 (tier 4) који означава испуњавање највећег нивоа поузданости, сигурности и ефикасности чувања опреме и података.

Савет страних инвеститора окупља стране компаније које послују у Србији, удружене са мисијом да активно промовишу и развијају предвидљиво, конкурентно и одрживо пословно и инвестиционо окружење кроз отворен дијалог са Владом Републике Србије и другим релевантним заинтересованим странама.