Пољопривредници у Војводини прекидају блокаде

Пољопривредници у Војводини прекидају блокаде

21/11/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са пољорпивредницима, који претходних неколико дана блокирају путеве на територији Војводине.

Брнабић је на почетку истакла да је до састанка могло да дође и много раније, с обзиром на то да пољопривредници имају директну телефонску комуникацију са њом, за разлику од многих претходних председника Влада, те да је тако дошло и до данашњег састанка.

Премијерка и пољопривредници прошли су кроз сва отворена питања и изнели заједничке, конструктивне предлоге за њихово решавање. Договорено је да се током викенда одржи нови састанак, на коме ће пољопривредници председници Владе предочити одговоре на предложена решења.

Окоснице изнетих предлога су: јефтиније гориво за пољопривреднике на свакој пумпи, на пумпама НИС-а уз пољопривредну картицу, гориво ће бити умањено за пољопривреднике на 179 динара по литру и тај износ се додатно умањује за 50 динара по литру на име повраћаја акцизе, на свим другим пумпама могуће је остварити поврат акцизе од 50 динара по литру. Закон о накнадама који је усвојен 26. октобра 2023. године дефинише смањење износа за одводњавање у 2023. години за 50 одсто и потпуно укидање ове накнаде у 2024. години, уређење тржишта терминске продаје на начин да ће Влада донети закључак којим ће образовати тим који ће имати за циљ усаглашавање законодавног оквира у коме ће примарни произвођач моћи самостално да извози и у коме ће се наћи модел за терминску продају.

Пољопривредници ће након овог састанка прекинути блокаде путева као знак добре воље и у наредним данима трактора и пољопривредне механизације на улицама у Војводини неће бити.

Састанку је присуствовала и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.