Садњом ружа у Новом Пазару, обележен Међународни дан особа са цистичном фиброзом

Садњом ружа у Новом Пазару, обележен Међународни дан особа са цистичном фиброзом

21/11/2023 Off By BERB

Фото: Сенко Зупљанин

 

Међународног дана особа са цистичном фиброзом, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић засадила је у Новом Пазару ружу, која је симбол цистичне фиброзе, поручивши да je држава уз оболеле и њихове породице.

Руже које су данас симболично посађене у „ЦФ ружичњак“ симбол су и уједињеног и заједничког рада државе, оболелих и њихових породица на превазилажењу свих изазова, рекла је Кисић.
Како је навела, имати члана породице, поготово дете, које има ретко обољење представља највећи изазов у животу.

Министарка Кисић је истакла да је поносна што је баш у Министарству за бригу о породици и демографију формирана Група за унапређење квалитета живота породица са децом која су оболела од ретких болести и осталих који су оболели од ретких болести, која ради на унапређењу квалитета живота оболелих и њихових породица и која је место где они могу да пронађу подршку, одговоре на питања и решења из домена образовања, социјалне заштите, здравствене заштите.

Кисић је подсетила да никада више Република Србије није издвајала за лечење ретких болести, да никада више није било доступних лекова и указала да је формирање ове групе додатни облик подршке државе оболелима и њиховим породицама.

На Међународни дан особа са цистичном фиброзом руже су у „ЦФ ружичњак“ на платоу код хале „Пендик“ у Новом Пазару посадили и државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, градоначелник Новог Пазара Нихад Бишевац, муфтија Мелвудин Дудић, народни посланик Јахја Фехратовић, Народни посланик, директор Опште болнице Нови Пазар др Мехо Махмутовић, председница удружења „ЦФ Србија“ Милица Перић и мајка оболелог детета Азра Нурковић.