Представљање Беле књиге 2023.: Енергетски сектор има највишу оцену у унапређењу пословног амбијента

Представљање Беле књиге 2023.: Енергетски сектор има највишу оцену у унапређењу пословног амбијента

21/11/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је данас да је у протеклој годни остварен напредак у више од 100 препорука из Беле књиге Савета страних инвеститора, као и да је енергетски сектор имао највишу просечну оцену кад је реч о унапређењу пословног амбијента.

Година која се ближи крају била је веома изазовна, пре свега у погледу цена енергената и макроекономских кретања, а непредвидљива глобална дешавања и ратна жаришта у источној Европи и на Блиском Истоку, додатно су компликовала остваривање зацртаних циљева многих Влада у свету. У таквим условима, било је важно наставити са спровођењем реформи и сачувати макроекономску стабилност, у чему је Влада била успешна, рекла је Ђедовић Хандановић на промоцији Беле књиге 2023.

Министарка је истакла да је за мање од годину дана од формирања Владе, Министарство рударства и енергетике остварило значајне резултате практично у свим областима. У законодавној сфери, усвојене су измене и допуне Закона о коришћењу обновљивих извора енергије (ОИЕ), чиме су створени услови за више зелених мегавата уз очување стабилности енергетског система. То је омогућило спровеђење првих аукција за доделу тржишних премија за ОИЕ, које су резултирале са нових више од 700 МW производних капацитета из ОИЕ и инвестицијама вредним 1,2 милијарде евра.

Ђедовић Хандановић је навела да су у овој години започете значајне реформе на унапређењу управљања ЕПС-ом и државних енергетских предузећа како би се побољшало њихово управљање, ефикасност и постигли бољи резултати. Усвојене су и измене Закона о енергетици која је омогућила да се оствари напредак у реформи гасног сектора.

Активности Владе у претходном периоду допринеле су позиционирању Србије као атрактивне инвестиционе дестинације и добијању организације специјализоване изложбе ЕXPО 2027 која ће дати додатни подстицај инвестицијама у наредним годинама, посебно у грађевинској индустрији, туризму али и многим другим, рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је истакла да су ланци вредности нарушени у периоду после пандемије COVID и да регионализација производње представља шансу за Србију. “Европски инвеститори удаљавају се од азијских тржишта због све већих логистичких потешкоћа, а инвеститори из Азије заинтересовани су за европско тржиште. То су прилике које користимо и које ћемо наставити да користимо, што Србију одлично позиционира као инвестициону дестинацију на eвропском континету“, навела је министарка.

Према њеним речима, захваљујући добром образовном систему и талентованим људима, Србија је данас препозната и као технолошки „хаб” у Европи, а присуство великих светских компанија у сектору ИКТ показује велики потенцијал Србије као инвестиционе дестинације. „Свесни смо, наравно, да та позиција није ничим загарантована, већ да се може сачувати само сталним унапређењем пословног окружења, али и препознавањем области у којима у будућности Србија може бити један од лидера у свом окружењу, као што су вештачка интелигенција и биотехнологије”, навела је она.

Министарка је нагласила и да су енергетска независност и сигурност снабдевања основ су развоја свих других сектора, и да потребне инвестиције у енергетски сектор у наредних десетак година износе укупно око 15 милијарди евра. Компаније које окупља Савет страних инвеститора, а које се воде принципима одрживог и одговорног пословања, биће важан партнер Србије у процесу зелене транзиције својим одговорним понашањем и преласком на чистије технологије и коришћење зелене енергије, додалаје Ђедовић Хандановић.

Она је подсетила да Влада Републике Србије и Савет страних инвеститора имају и институционални оквир за сарадњу кроз Радну групу за спровођење препорука из „Беле књиге” којом председава председница Владе и чији су чланови министри. „Наш заједнички задатак је да тај механизам на најбољи начин искористимо да бисмо убрзано стварали услове за унапређење пословног амбијента. Сигурна сам да ће Бела књига бити незаобилазан извор добрих информација и за наредну владу, која ће верујем наставити путем реформи, унапређења пословног амбијента и стварања услова за нове инвестиције, економски раст и развој”, закључила је министарка.