Уручени уговори грађанима Пирота за унапређење енергетске ефикасности

Уручени уговори грађанима Пирота за унапређење енергетске ефикасности

20/11/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је данас у Пироту уговоре за првих 100 грађана који су на овогодишњем јавном позиву добили субвенције за повећање енергетске ефикасности у својим домаћинствима.

Током посете Пиротском округу, министарка је обишла и радове на реконструкцији нисконапонске мреже у селу Долац код Беле Паланке и разговарала са председником Привременог органа Пирота, Владаном Васићем о улагањима у енергетску ефикасност у овом граду.
Министарка Ђедовић Хандановић истакла да су циљеви улагања у енергетску ефикасност, мањи рачуни, већи комфор и чистији ваздух за све наше грађане. Она је нагласила да су уручени уговори за првих 100, од укупно око 300 грађана Пирота, додајући да је Министарство изашло у сусрет захтеву Града за већим субвенцијама и да је заједнички обезбеђено додатних 10 милиона динара, чиме је укупна вредност пројекта за домаћинства повећана на близу 80 милиона динара, укључујући и улагања самих грађана.

Она је подсетила да је Град Пирот учествује и у пројекту „Енергетске санација стамбених, вишепородичних зграда прикључених на систем даљинског грејања, који је намењен станарима стамбених зграда у систему даљинског грејања у 16 јединица локалне самоуправе, који треба да омогући да се смањи потрошња енергије у овим зградама и пређе на наплату по утрошку.

Министарка је захвалила грађанима који су препознали да улагањем у мере енергетске ефикасности као што су замена прозора и врата, побољшање изолације, замена котлова енергетски ефикаснијим, уградња соларних панела могу да смање потрошњу енергије и своје рачуне.

„До сада је прилику да смањи потрошњу у својим домовима имало око 20.000 домаћинстава у шта је уложено 2,7 милијарди динара. У наредних пет година, обезбедили смо више него двоструко више новца, око 50 милиона евра и циљ нам је да овим пројектом буде обухваћено још око 50.000 грађана“, навела је она.

Током посете Пироту, Ђедовић Хандановић је обишла и радове на енергетској санацији Дома културе, који се такође финансирају из пројекта који Министарство реализује заједно са локалним самоуправама, а чија је укупна вредност 16,6 милиона динара.

У оквиру посете Пиротском округу министарка је имала и састанак са председником Привременог органа Пирота, Владаном Васићем, на којем су разматрани текући и планирани пројекти у области енергетске ефикасности, као и актуелне инвестиције у унапређење дистрибутивне мреже.