Zagrebačko pozorište mladih u BDP-u 22. novembra

Zagrebačko pozorište mladih u BDP-u 22. novembra

19/11/2023 Off By BERB

Foto: ZKM

 

U sredu, 22. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu gostuje ZKM (Zagrebačko kazalište mladih) sa predstavom “Ajhman u Jerusalimu” u režiji Jerneja Lorencija. 
Predstava će biti odigrana na velikoj sceni od 19.30h.
U predstavi igraju: Katarina Bistrović Darvaš, Lucija Šerbedžija, Dado Ćosić, Frano Mašković, Mila Melcher, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat i Vedran Živolić.
O predstavi: 
Poznatu filozofsku tezu o banalnosti zla ustanovila je nemački filozof Hana Arend u trenucima u kojima je izveštavala sa suđenja nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu održanom 1961. godine u Jerusalimu. No Arend i njena misao za Jerneja Lorencija i njegovu autorsku ekipu tek su polazište u pozorišnom istraživanju uz koje se neminovno vežu, kao na kraju i uz njene filozofske postavke, kako istorijske činjenice, sociološki i filozofski zapisi, osobni uvidi izvođača tako i svima prepoznatljivi elementi popularne kulture, a sve u pokušaju racionalizovanja zla i njegovih stvarnih posledica. U tom smislu, ova predstava je povezana sa različitim delima, od dokumentarnog filma Šoa Clauda Lancmana, preko Jaspersovih predavanja objedinjenih u studiji Pitanje krivice, ili romana Koža Curzija Malapartea, pa sve do igranog filma Suđenje u Nimbergu rediteljaStanlija Kramera. AJHMAN U JERUSALIMU time postaje više od ionako velikog pozorišnog događaja, to je potresno iskustvo deljenja i skromni pokušaj zajedničkog izlečenja.