Стални напредак економске сарадње Србије и Италије

Стални напредак економске сарадње Србије и Италије

17/11/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником италијанске регије Венето Луком Зајом, који заједно са компанијама из Италије гостује на овогодишњем међународном сајму вина „Винска визија Отвореног Балкана“, о наставку привредне сарадње, инвестицијама и резултатима досадашње сарадње са овом регијом.

Председница Владе оценила је да су Србија и Италија стратешки партнери о чему најбоље сведочи стални напредак у области економске сарадње, додајући да очекује и повећање броја италијанских компанија у Србији, а пре свега из Венета, једном од економски најснажнијих региона Италије.

Премијерка је подвукла значај сарадње и размене искустава у развоју вештачке интелигенције, с обзиром на то да је Италија у овој области једна од водећих земаља у Европи, а чији су стручњаци дали значајан допринос развоју овог сектора и у нашој земљи.

Велике напоре, како је навела Брнабић, Србија улаже и у развој, на само вештачке интелигенције, већ и иновационих технологија, биотехнологије и изградњу БиоКампуса, који ће бити један од највећих научноистраживачких центара у Европи. То би уједно и биле области, како је поручила, у којима Србија жели сарадњу са италијанским стручњацима.

Председник регије Венето Лука Заја захвалио је на подршци коју Србија пружа италијанским компанијама, од којих поједине на српском тржишту послују дуже од две деценије и похвалио Владу Србије за стварање добре пословне климе и напорима које улаже у привредни развој земље.

Истичући да Србију доживљава као суседа и веома важног партнера, председник Венета понудио је и искуства које Венето има у области дигитализације здравства и другим секторима, кроз стручне посете, обуке и конкретну размену знања.

Председница Владе захвалила је на подршци италијанских партнера са којима Србија има дугу традицију добрих и пријатељских односа и пожелела пуно успеха италијанским произвођачима који излажу на овогодишњем међународном сајму вина у Србији.