Рад на унапређивању процедура образовних установа у кризним ситуацијама

Рад на унапређивању процедура образовних установа у кризним ситуацијама

17/11/2023 Off By BERB

Фото: Министарство просвете

 

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић обратила се данас на скупу посвећеном унапређивању процедура поступања установа образовања и васпитања у кризним ситуацијама и истакла да је циљ да се обезбеди сигурно и подстицајно школско окружење у којем ће се свако дете осећати безбедно, а сваки запослени оснажен да пружи подршку у превладавању кризних догађаја. Она је истакла да је важно да имамо јасне процедуре и инструкције.

Након шест месеци од мајских трагедија, финализирамо рад на изменама Правилника о протоколу поступања у одговору на насиље, злостављање и занемаривање у делу који се односи на поступање установа у кризним ситуацијама, рекла је министарка.

Она је додала да се у протеклом периоду интензивно радило и на предлозима за измене приручника „Психолошке кризне интервенције у установама образовања и васпитања“, којим ће се прецизно дефинисати активности у школама када се догоди кризна ситуација догоди.

У свему овоме имали смо подршку канцеларије Популационог фонда Уједињених нација у Србији, али и других институција, са којима делимо визију о важности овог питања, навела је министарка
На скупу, на којем се обратила и директорка канцеларије Популационог фонда Уједињених нација у Србији Борка Јеремић, осим представника Министарства просвете, учествују и представници Министарства здравља, Министарства унутрашњих послова, Филозофског факултета, психолози, педагози и други.

Током рада биће дефинисани и усклађени кључни предлози за измене Правилника о протоколу поступања у одговору на насиље, злостављање и занемаривање и Приручника „Психолошке кризне интервенције у установама образовања и васпитања.“