Свечано отворен Сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2023/2024

Свечано отворен Сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2023/2024

15/11/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић свечано је данас отворио трећи по реду онлајн Сајам студентске стручне праксе у јавној управи.

Овом приликом министар Мартиновић је са ректорима пет државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару потписао „Програм сарадње у вези са пружањем подршке високошколским установама у образовном процесу за 2023/2024. годину“.

„У овој академској години дајемо прилику студентима да своје прво радно искуство стекну на једној од 900 позиција које су им на располагању у 73 органа из 33 града и општине широм Србије. Увели смо и важне новине. Студенти ће моћи бесплатно да похађају обуке за развој дигиталних, личних и комуникационих вештина, а најуспешније ћемо наградити студијском посетом једној од земаља чланица Европске уније“, истакао је министар Мартиновић.

Он је додао да је МДУЛС уважило чињеницу да високо образовање има једну од кључних улога у реформама и позитивним променама, као и да је институцијама потребна нова енергија и креативност, те је зато, како је навео, универзитетима и факултетима обезбеђено да реализују студијске програме путем инструмента „студентска стручна пракса у јавној управи“, а који максимално обезбеђује да студенти стекну практична искуства релевантна за њихову будућу каријеру. Министар је позвао студенте и студенткиње да се пријаве и осигурају шансу да се припреме за будућност.

„Ово је јединствена прилика да искажете своје афинитете и да у органима јавне управе стекнете праксу како бисте сутра били један од стубова даљег напретка модерне Србије чије смо чврсте темеље уградили и подигли је на пиједестал најуспешнијих земаља овог дела Европе, а који јој и припада. Верујем да ће одговорна политика Владе и напори које улаже Министарство обезбедити свим заинтересованима студентима да се посредством стручне праксе повежу са пословном заједницом и адекватно припреме за тржиште рада“, нагласио је министар Мартиновић, који је исказао уверење да ће младе генерације увидети колико је рад у органима управе важан, те да ће почети озбиљно да размишљају да своју каријеру започну у јавној управи, јер је, како је навео, за цео систем важно да млади и талентовани људи буду у оквиру институција.

Ове године је први пут у оквиру Сајма додељено и специјално признање „Партнер године“, а награда је уручена Регионалној школи за јавну управу (РеСПА).
„Ово је велико признање РеСПА тиму, јер представља доказ да са колегама из МДУЛС градимо чврст партнерски однос поверења и уважавања – једини могућ у постизању још бољих заједничких резултата у реформи јавне управе. Верујем да ће РеСПА у наредном периоду, кроз бројне активности и конкретне резултате, додатно оправдати указано поверење“, истакла је Маја Ханџијска-Трендафилова, директорка РеСПА, додајући да нова Стратегија и амбициозан програм рада ове организације за следећу годину садрже бројне иницијативе за учење, као и шеме мобилности фокусиране на умрежавање државних службеника Србије са колегама из региона, институција ЕУ и њених држава чланица.

„Свесни чињенице да су државне институције јаке колико су тимови који раде у њима квалификовани и прате трендове развоја модерне администрације, наставићемо да реализујемо активности које имају заједнички именитељ – оснажене и задовољне државне службенике који утичу на развој државне управе, развијају услуге усклађене са потребама грађана Србије и подстичу њен целокупни раст“, рекла је Ханџијска-Трендафилова приликом примања награде.

О сајамској понуди студенти су могли да се информишу и комуницирају са органима и универзитетима у оквиру Виртуелних слушаоницa/chat room-ова, а одржана је и трибина „Стручна пракса у јавној управи – шанса за све студенте“.

Сајам се и ове године уз подршку Европски уније одржава онлајн и то на специјално дизајнираној дигиталној платформи, у виртуелном простору Владе Републике Србије.

За више информација о студентској стручној пракси у јавној управи и програму овогодишњег сајма можете посетите Виртуелну заједницу „Студентска стручна прака у јавној управи“ која се налази на линку https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/ одакле је и улаз на Сајам.