14. Evropska konferencija o ishrani od 14. do 17. novembra

14. Evropska konferencija o ishrani od 14. do 17. novembra

10/11/2023 Off By BERB

Foto: Pixabay, uzvik.rs

 

14. Evropska konferencija o ishrani (14th European Nutrition Conference, ENC) održaće se od 14. do 17. novembra 2023. u renoviranom Sava Centru, u Beogradu.

Ovogodišnji domaćin konferencije, koju na 4 godine organizuje Federacija evropskih društava za ishranu i jedan od njenih nacionalnih članova, je Društvo za ishranu Srbije, udruženje koje od 1956. godine okuplja stručnjake koji se bave hranom i ishranom u našoj zemlji. Beograd je izabran na Generalnoj skupštini FENS-a tokom 13. ENC održane 2019. godine u Dablinu, Republika Irska.

Ishrana je centar naučnog istraživanja i profesionalna misija hiljada istraživača posvećenih otkrivanju složenih misterija uravnotežene, održive i dovoljne ishrane za sve. Naučni komitet ovogodišnje konferencije pripremio je inovativan, inspirativan i intrigantan program koji će, pod sveobuhvatnim sloganom Konferencije pokušati da „približi nauku i praksu“. Konferencija se održava uživo, sa mogućnošću uključivanja na daljinu, i sadržaće plenarna predavanja, naučne simpozijume, edukativne radionice, interaktivne sesije, poster prezentacije i sesije za upoznavanje industrije. Svi sadržaji su od interesa za profesionalce koji se bave ishranom, za istraživače, ali i za studente i za mlade stručnjake koji se bave ishranom. Biće organizovana izložba za zainteresovane strane iz prehrambene industrije.

Broj prijavljenih delegata koje očekujemo je 1100, broj radova koji će se čuti na konferenciji je preko 800 podeljenih u 10 osnovnih tema: Ishrana tokom života; Ishrana, metabolizam i hronične bolesti; Ispitivanja ishrane, smernice i preporuke; Nove tehnologije u istraživanjima ishrane; Personalizovana ishrana; Ishrana i životna sredina, održivost i biodiverzitet; Bioaktivne supstance hrane; Edukacija o ishrani, potrošači i praksa; Kulturni, bihejvioralni i društveni aspekti ishrane; Nauka o hrani.

Na konferenciji učestvuju najznačajniji naučnici i profesori iz Evrope, Srbije, ali i sveta, koji će sa delegatima podeliti rezultate svojih najnovijih istraživanja, najnovije smernice, ali i nedoumice iz sveta hrane i ishrane.