У извештају ЕК није забележено назадовање ни у једној области

У извештају ЕК није забележено назадовање ни у једној области

08/11/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, након што јој је шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре предао Извештај Европске комисије о Србији, да је ЕК препознала јасан напредак наше земље у свим кључним областима.

Брнабић је указала на то да у извештају не постоји ни једна област где је забележено назадовање у односу на прошлогодишњи извештај.

Према њеним речима, напредак је евидентиран у свим областима, осим у три, у којима је забележена стагнација, на пример, у рибарству где нисмо усвојили одређени акциони план.

Напредак је забележен у свим кључним областима – владавини права, економији и области основних права, истакла је премијерка, исказавши захвалност ЕК на раду и труду да процени реформе у Србији у последњих 12 месеци.

Председница Владе је истакла да је у области правосуђа добијена боља оцена него прошле године.

Урадили смо прилично добар посао и ту је констатовано да је предузет низ корака како би се смањио простор за утицај политике на правосуђе, рекла је она и додала да је то нешто са чиме сви грађани Србије треба да се поносе.

Брнабић је оценила да је то тешка реформа која је спроведена, при чему Влада није имала подстицај од организација цивилног друштва, од релевантних организација које говоре да су за европске интеграције, као ни од опозиције, чија је то оријентација.

Она је указала и на то да је Србија имала ограничен напредак у борби против корупције, напоменувши да бисмо ту имали бољу оцену да смо усвојили стратегију за борбу против корупције.

Морамо на том плану да радимо брже и на време. Оставили смо ствари за задњи час, надали се да ћемо брзо добити коментаре Европске комисије. Радили смо са ГРЕКОМ, који је имао додатне коментаре на предложену стратегију, а желели смо да урадимо добар документ, и зато смо каснили, објаснила је она.

Премијерка је рекла да гарантује да ће Влада у наредна два до три месеца направити поменуту стратегију и узети у разматрање све остале препоруке Савета Европе и Европске комисије.

Важно је да је 2022. године дошло до повећања броја правоснажних пресуда за корупцију на високом нивоу, у односу на 2021. годину, и ту имамо добар напредак. То је оно што се конкретно мери, при чему имамо и већи број нових истрага. То су показатељи који су важни за наше грађане, поручила је Брнабић.

Жиофре је напоменуо да је у основи свих одлука које је Европска комисија донела, а везано је за извештај Европске комисије о Србији за 2023. годину, да проширење заузима централно место у политици ЕУ, додавши да прилика постоји и треба је искористити.

Он је рекао да је премијерки предао заједно са овим извештајем и нови План раста за Западни Балкан који је био део овог пакета, а за који је Европска комисија предложила да се определи 6 милијарди евра – 2 милијарде бесповратне помоћи док су 4 милијарде евра повољни зајмови.

Кључна порука која је дошла из Брисела је да ово није пакет као сваке године, другачији је, историјски је, навео је Жиофре.