Дачић разговарао са специјалним изаслаником за Балкан Троказом

Дачић разговарао са специјалним изаслаником за Балкан Троказом

08/11/2023 Off By BERB

Фото: МСП/Дијана Вукомановић

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са Ренеом Троказом, специјалним изаслаником за Балкан министарке за Европу и спољне послове Републике Француске.

Министар Дачић је у разговору са специјалним изаслаником Троказом нагласио значај добрих свеукупних односа Србије и Француске и стратешко партнерство које постоји између две земље. Осврнуо се на регионалну сарадњу и истакао опредељеност Србије за добросуседску сарадњу и спремност да се о свим питањима разговара на отворен и конструктиван начин.

Шеф српске дипломатије је у погледу ситуације на северу Косова и Метохије истакао да приоритет треба да буде деескалација тензија, првенствено у циљу заштите права српског становништва, као и неопходност пуне примене Бриселског споразума и формирања ЗСО.

Специјални изасланик за Балкан Рене Троказ је обавестио о карактеру своје мисије и нагласио да је, планирајући посету региону западног Балкана, одабрао да прво реализује посету Београду. Истакао је да је, када је реч о северу Косова и Метохије, превасходни циљ стабилизација прилика и нормализација односа. Поновио је даљу подршку Француске процесу европских интеграција Србије и региона.