Билатерални односи Србије и Француске на изузетном нивоу

Билатерални односи Србије и Француске на изузетном нивоу

08/11/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са специјалним изаслаником министра за Европу и спољне послове Републике Француске за Западни Балкан Ренеом Троказом.

 

Председница Владе је нагласила да је Француска један од најзначајнијих партнера Србије, уз оцену да су наши билатерални односи на изузетном нивоу, чему је највише допринео изузетно добар и пријатељски однос два председника.

Брнабић је истакла да Европска унија остаје стратешки приоритет Србије и да је партнерство са Европском унијом од изузетног значаја.

Премијерка је детаљно објаснила позицију Србије, када су у питању политичка и економска кретања у региону, истичући да су повезаност, поверење и отворена сарадња кључни за развој и економски просперитет.

По питању наше јужне покрајине и дијалога Београда и Приштине, Брнабић је рекла да Србија инсистира на очувању мира, стабилности и сигурности и да улаже изузетне напоре за постизање договора кроз дијалог, наглашавајући да за Србе и друго неалбанско становништво на жалост нема базичних услова за нормалан живот.

Специјални изасланик Троказ је истакао да су наше земље повезане дубоким пријатељским везама и заједничком историјом и додао да Француска има искрену жељу да помогне Србији на њеном европском путу. Он је приметио јако добру сарадњу Србије и српских привредника са организацијом француских приватних предузећа MEDEF International, као и са Француском развојном агенцијом АФД.

Троказ је честитао на избору Србије за домаћина специјализоване изложбе EXPO 2027., констатујући да ће организација овог престижног догађаја Србији донети велику видљивост и економску и политичку корист.

Састанку је присуствовао и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар.