Дела Доситеја Обрадовића као подстицај за рад на унапређењу образовања

Дела Доситеја Обрадовића као подстицај за рад на унапређењу образовања

07/11/2023 Off By BERB

Фото: Министарство просвете

 

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић честитала је данас свим запосленима у просвети предстојећи Дан просветних радника и најавила расписивање Јавног позива за доделу повеља „Доситеј Обрадовић“, као признање појединцима и установама који су током 2023. године показали изузетне резултате у области просвете.

 

Она је на свечаности „Доситеј, школа и књиге“, која је одржана поводом Дана просветних радника у Задужбини „Доситеј Обрадовић“ најавила да ће јавни позив бити објављен у среду, 8. новембра 2023. године, на Дан просветних радника.

Ово је још један начин да истакнемо њихов значај и уважимо њихов труд и рад, рекла је министарка и додала да ће јавни позив бити отворен до 31. децембра 2023. године, а да ће се свечана додела Повеља обавити током Доситејевих дана у априлу 2024. године.

Истакла је да Министарство просвете и образовни систем на више начина настоје да очувају сећање на Доситеја Обрадовића и пренесу га на младе генерације.

Како је навела, на иницијативу Задужбине „Доситеј Обрадовић“, Министарство просвете је 10. април унело у годишњи школски календар као „Доситејев дан“, односно дан сећања на великог просветитеља, док се у школама у сарадњи са Задужбином сви наредни дани у априлу обележавају различитим манифестацијама као Доситејеви дани.

Ђукић Дејановић је рекла да је циљ да се у увећа број активности и радова ученика на тему сећања на Доситеја Обрадовића, јер на се тај начин даје шанса ученицима и наставницима да кроз своју креативност и стваралаштво искажу таленат и одају почаст свему чиме нас је овај реформатор задужио.
На свечаности своје радове су прочитали ученици, добитници награда на конкурсима које објављује

Задужбина „Доситеј Обрадовић“. Ученик четвртог разреда Основне школе „Филип Вишњић“ Коста Трифковић из Београда освојио је друго место са својом басном „Пас и петао“ у категорији најбољи литерарни рад, док је ученица осмог разреда Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Краљева Дуња Камиџорац прочитала је песму, за коју је освојила прву награду на литерарном конкурсу „Одјеци Доситејевих мисли у мени“. Такође, своје радове су прочитали и ученици који су победили на литерарном конкурсу „Идућ учи, у векове гледа“ за ученике средњих школа, а то су Катарина Кнежевић из Филолошке гимназије из Београда и Петар Марковић, тада ученик четвртог разреда Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора, а сада студент Правног факултета у Новом Саду.

На скупу су се обратили и проф. др Душан Иванић са Филолошког факултета, проф. др Војислав Јелић са Филозофског факултета, шеф Кабинета Патријарха српског протојереј Ђорђе Стојисављевић, као и Мирјана Драгаш, управница Задужбине „Доситеј Обрадовић“.