Извршен ванредни инспекцијски надзор у Руднику Лубница

Извршен ванредни инспекцијски надзор у Руднику Лубница

04/11/2023 Off By BERB

Републичка рударска инспекција извршила је ванредни инспекцијски надзор у JП ПЕУ Ресавица, Рудник Лубница погон сепарација у месту Грљан.

 

Прелиминарним извештајем констатовано је да је у јутарњим часовима дана 3. новембра 2023. године вршено чишћење бункера готових производа ситног угља од залепљеног угља на ободима бункера. Радове на чишћењу су вршила три запослена рудника Лубница.

Током извођења радова у бункеру на устима истог је вршено дозирано испуштање угља, услед чега је требало да радници постепено силазе низ бункер и откопавају ободе бункера од залепљеног угља. Напрасно је почело пропадање радника једног за другим кроз угаљ у бункеру.

Остали радници сепарације започели су са испуштањем угља из бункера и демонтирањем излазних врата како би што пре ослободили поменуте раднике који су били у бункеру. Након 15 до 20 минута успели су поменуте раднике да извуку из бункера. Два запослена су смртно страдала, док је трећи запослени са лакшим повредама извучен из бункера.

У току је прикупљање свих додатних релевантних информација у циљу финализације инспекцијског извештаја, о чему ће јавност бити благовремено обавештена. Такође, у току је и спровођење истражних радњи од стране надлежних органа.