Сопран Исидора Молес гостује у насловној улози у Вердијевој „Травијати“ 4. новембра

Сопран Исидора Молес гостује у насловној улози у Вердијевој „Травијати“ 4. новембра

03/11/2023 Off By BERB

Фото: Исидора Молес, приватна архива

 

Сопран Исидора Молес, победница такмичења 1st Online Classical Voice Competition SOI Scuola dell'Opera Italiana Fiorenza Cedolins, за 2023. годину“, гостоваће 4. новембра, у насловној улози у Вердијевој опери „Травијата“ која ће од 19:30 часова бити изведена под диригентском палицом Ђорђа Павловића.

Ова представа, уједно, биће и оперски деби Исидоре Молес у Србији, који је уследио у виду награде додељене од стране уметничког директора Опере Народног позоришта Николе Мијаиловића.

Италијанска оперска звезда, сопран Фјоренца Ћедолинс, која је основала то прво онлајн певачко такмичење, изразила је огромно задовољство што је Исидора Молес добила тако значајну прилику.
„Неизмерно сам срећна и задовољна због тога. Тај чин је од огромног значаја зато што не постоји ништа важније за једног младог сопрана, као наравно и за све остале гласове, од могућности да се дебитује у тако великој улози и великом наслову као што је, у овом случају, Травијата. Са Николом Мијаиловићем, између осталог, делим дивна сећања још од тренутка када смо у Филаделфији постали победници такмичења Luciano Pavarotti International.

Том приликом, осим што смо дебитовали на сцени те велике и значајне америчке оперске куће, имали смо огромно задовољство и част да сцену делимо са великим Лућаном Паваротијем. Желим вам огроман успех и надам се да ћемо се ускоро поново видети“, поручила је у изјави примадона Фјоренца Ћедолинс.
Исидора Молес је рођена у Нишу. Већ у раном детињству почела је да свира клавир и флауту, а 2011. године започела је приватне студије певања са професорком са Конзерваторијума Santa Cecilia у Риму.

Од 2018. године свој глас је усавршавала код вокалног педагога Драгане Молес. Исте године, припала јој је Друга награда на Међународном такмичењу оперских певача Fausto Ricci у Витербу (Италија), као и Награда публике. Четири године касније, осваја прво место на такмичењима Mattia Battistini и Fausto Ricci, а треће на такмичењу Nikolaj Gjaurov…

Њен репертоар обухватају улоге у операма „Пајаци“ (Неда), „Бал под маскама“ (Оскар), „Служавка господарица“ (Серпина), „Дон Ђовани“ (Дона Ана), „Травијата“ (Виолета Валери)… оперети „Слепи миш“ (Адела).

Упоредо са музичким студијама, дипломирала је сценографију и костимографију на Академији лепих уметности у Риму.

У „Травијати“, бисеру оперске уметности, у којем је славни италијански композитор дао музички портрет једноставне и трагичне људске драме са артизмом који и данас одушевљава својом креативном снагом, наступиће и Стеван Kаранац (Алфред Жермон), Владимир Андрић (Жорж Жермон), Ивана Живадиновић (Флора Бревоа), Татјана Митић (Анина), Михаило Шљивић (Доктор Гренвил/ Маркиз), Мирослав Марковски (Барон Дуфол), Слободан Живковић (Гастон), Синиша Радин (Ђузепе) и Ранко Јовић (Kомисионарио).

У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.
Опера у три чина „Травијата“, премијерно је изведена 30. децембра 1991. године у режији Борислава Поповића.

Премијерна обнова, у режији Иване Драгутиновић Маричић, одржана је 4. октобра 2014. године.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Божана Јовановић, а кореографију Владимир Логунов.

Либрето по роману „Дама с камелијама” Александра Диме Сина написао је Франћеско Пијаве.