Норвешка кредибилан партнер Србије у области енергетике

Норвешка кредибилан партнер Србије у области енергетике

03/11/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић састала се данас у Влади Републике Србије са амбасадорком Краљевине Норвешке у Београду Кристин Мелсом са којом је разговарала о сарадњи у области енергетике.

Норвешка је кредибилан партнер нашој земљи у многим областима од значаја за економију и друштво, посебно у енергетици која је један од најважнијих стубова наше сарадње, оценила је министарка. Она је додала да су енергетска безбедност и енергетска транзиција приоритетна питања на агенди Владе Србије, као и да се тренутно налази у завршној фази дефинисања дугорочних циљева којим ће бити повећано учешће обновљивих извора енергије (ОИЕ) у енергетском миксу, унапређена енергетска ефикасност у објектима и смањена емисије штетних гасова. Интерес наше земље је да се, како је навела, поред улагања „Електропривреде Србије“ у капацитете из ОИЕ, настави са привлачењем инвестиција које ће електроенергетском систему омогућити нове зелене мегавате и већу сигурност снабдевања.

Ђедовић Хандановић је изјавила да је успешним спровођењем аукција за доделу тржишних премија од 450 мегавати из солара и ветра, обезбеђено око милијарду евра инвестиција у нове капацитете. Према њеним речима, норвешки инвеститори су препознали атрактивност улагања у ОИЕ на нашем тржишту, додавши да је уверена да ће их у будућности бити још више с обзиром да се планира да у наредне три године повећавање капацитета из ОИЕ за 1.300 мегават кроз систем аукција.

Министарка је нагласила да је у току професионализација управљања у државним енергетским предузећима и да је Норвешка важан партнер у том процесу. Ђедовић Хандановић је рекла да су започете суштинске реформе у енергетским предузећима ради професионалнизације управљања, веће ефикасности, бољих резултата и реализација инвестиција. Она је подвукла да циљ није приватизација енергетских предузећа, него остваривање бољих резултата, додавши да је Норвешка пре неколико деценија спровела професионализацију својих енергетских предузећа која је обезбедила нове инвестиције, већу сигурност снабдевања и одговорно коришћење природних ресурса у интересу грађана. Министарка је навела да је у Србији у релативно кратком року успешно стабилизован електроенергетски систем након великих изазова у производњи угља, започето је реструктурирање у ЕПС-у и идентификовани су конкретни пројекти у које ће у наредних десет година бити уложено десетине милијарди евра.

Амбасадорка Мелсом је навела да се виде први резултати реформског процеса у енергетском сектору исказавши намеру Норвешке да настави са подршком Србији у процесу енергетске транзиције и унапређења сигурности снабдевања.