Joksimovićeva razgovarala sa Alis Bah Kuhnike, ministarkom kulture i demokratije Švedske

Joksimovićeva razgovarala sa Alis Bah Kuhnike, ministarkom kulture i demokratije Švedske

20/09/2015 Off By

Joksimovicva je tokom razgovorá istakla je da Srbija očekuje da će do kraja godine biti otvorena prva pregovaračka poglavlja i naglasila da se Vlada odmah na početku procesa pristupanja suočila sa najtežim izazovima na putu ka EU i da je započela suštinske reforme društva. Ona je naglasila da se Srbija sigurnim koracima kreće ka krajnjem cilju da postane funkcionalna i uređena država


 

švedska

Info: Press Vlade


MINISTARKA za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ministarkom kulture i demokratije Švedske Alis Bah Kuhnike.

Joksimovicevá i Kuhnike razgovarale su o evropskim integracijama, rešavanju problema migranata, a takođe bilo je reči i o temama iz oblasti ljudskih prava.
Ministarka Joksimović istakla je da Srbija očekuje da će do kraja godine biti otvorena prva pregovaračka poglavlja i naglasila da se Vlada odmah na početku procesa pristupanja suočila sa najtežim izazovima na putu ka EU i da je započela suštinske reforme društva. Ona je naglasila da se Srbija sigurnim koracima kreće ka krajnjem cilju da postane funkcionalna i uređena država.

Sagovornice su se složile da je taj put dug i pun izazova ali da je krajnji rezultat važan za građane Srbije.
Švedska ministarka istakla je da Srbija ima podršku njene države u procesu evropskih integracija i što skorijem otvaranju pregovaračkih poglavlja.
Razgovarajući o problemu migranata konstatovano je da se rešavanju problema mora pristupiti zajednički na nivou EU. Kuhnike je takođe pohvalila human odnos Srbije prema migrantima.
Dve ministarke razgovarale su i o saradnji dve države u pogledu zaštite i unapređenju ljudskih prava osetljivih i ranjivih grupa.
Ministarka Joksimović zahvalila se Švedskoj na razvojnoj pomoći i donacijama koje su u najvećoj meri usmerene na demokratsku vladavinu, ljudska prava i poboljšanje životne sredine.

Joksimovicevá je istakla da je Vlada pokazala posvećenost politici kontinuiranog unapređivanja ljudskih prava i sloboda, kao i rešenost da zajedno sa ostalim društvenim akterima, aktivno doprinosi uspostavljanju društva, koje neguje kulturu poštovanja ljudskih prava.♦