Усвојен Закључак о исплати новчане помоћи од 20.000 динара од 30. новембра

Усвојен Закључак о исплати новчане помоћи од 20.000 динара од 30. новембра

03/11/2023 Off By BERB

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Закључак којим ће новчана помоћ од по 20.000 динара, почев од 30. новембра 2023. године, бити исплаћена корисницима пензија, привремених накнада – инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности и инвалидној деци – корисницима привремене накнаде код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

 

Помоћ ће добити и корисници који ће остварити ово право закључно са 23. новембром 2023. године, а којима ћe решење о остваривању права бити донето након тог датума.

Чланови Владе усвојили су Закључак о сагласности да се власницима животиња исплате средстава за угинуле и убијене животиње у циљу дијагностике болести афричке куге свиња. Афричка куга свиња је контагиозна вирусна болест домаћих и дивљих свиња за коју не постоји специфична терапија или имунопрофилакса и у зараженим газдинствима спроводи се еутаназија свиња у циљу сузбијања ове заразне болести. Из ових разлога неопходно је да се власницима животиња исплате средства за угинуле, односно убијене животиње.

На седници је усвојена Уредба о допуни Уредбе о критеријумима за категоризацију јавних путева којом се уводи нова категорија државних путева – I М- мотопут чиме ће се знатно утицати на повећање безбедности cao6paћаја. У тој категорији биће путеви који саобраћајно повезују привредно значајна насеља на територији државе, који су намењени искључиво за моторни саобраћај и садрже физички раздвојене коловозе по смеровима, са најмање две саобраћајне траке за сваки смер и биће означени саобраћајном сигнализацијом на плавој подлози.

На територији Републике као мотопут биће категорисани следећи путеви: државна граница са Мађарском (гранични прелаз Бачки Брег) – Сомбор – Кула – Врбас – Србобран – Нови Бечеј – Кикинда – Државна граница са Румунијом (гранични прелаз Наково), веза са државним путем Аб (петља Kaћ) – Нови Сад – Ириг — Рума; Шабац – Лозница – државна граница са Боском и Херцеговином (гранични прелаз Трбушница), веза са државним путем 13 (петља Ковилово) – Панчево (веза са државним путем 10), Београд (веза са државним путем М4) – Београд (Богословија), веза са државним путем А1 (летља Пожаревац) – Пожаревац – Велико Градиште – Голубац – Доњи Милановац – Брза Палакка, Кладово – Неготин – Зајечар – Кшажевац – Сврљиг – веза са државним путем А1 (петља Малча), Параћин – Зајечар – државна граница са Бугарском (гранични прелаз Вршка Чука), Мали Пожаревац – Младеновац – Аранђеловац, Баточина – Крагујевац – Кнић – веза са државним путем А5 (Катрга), Краљево – Рашка – Нови Пазар – Дуга Пољана – Сјеница, Рашка – Лепосавић – Звечан – Косовска Митровица, Нови Београд (Војвођанска улица)- летља Сурчин Југ, Петља Београд-петља Мостар-петља Бубањ поток и други.

Влада је усвојила измењену Уредбу о утврђивању Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2023. годину због великог интересовања подносилаца пријава као и великог броја пристиглих пријава на Јавни конкурс за доделу тих средстава. До 30. октобра 2023. године одобрена су средства за куповину 657 кућа са окућницом, а Програмом је планирано да се одобри куповина још 330.

На седници је усвојена и измењена Уредба о утврђивању Програма стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2023. години који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција. Разлог за доношење овог акта лежи у великом интересовању привредних субјеката за Програм, с обзиром на то да је његов циљ унапређење квалитета људских ресурса тако што ћe се потребне обуке, саветодавне и менторинг услуге учинити доступним малим и средњим предузећима на локалном хивоу, без накнаде. Учинак ће се огледати у броју обучених лица и привредних субјеката који су користили те услуге.

Због великог интересовања подносилаца пријава, усвојена је и Уредба о измени Уредбе о утврђивању Програма доделе бесповратних средстава за куповину минибусева за потребе превоза сеоског становништва на територији Републике Србије за 2023. годину, којом се одобравају средства за куповину додатних девет минибусева. Претходно су била омогућена бесповратна средства за куповину 17 минибусева за те потребе, а имајући у виду да је пристигао већи број пријава које испуњавају прописане услове, одобрена су средства за укупно 26 пријава, што ће у пракси значити да је 26 јединица локалне самоуправе на тај начин решило питање сеоског превоза.

Чланови Владе усвојили су и одлуке о утврђивању центра Руме за просторно културно-историјску целину, утврђивању Ватрогасног дома у Баранди за споменик културе, као и о престанку својства културног добра стамбене зграде у Штросмајеровој улици у Зрењанину пошто се налази у урушеном и нерепрезентативном стању чиме је изгубио аутентичност, односно споменичка својства због којих је својевремено проглашен за непокретно културно добро.

С обзиром на разлоге због којих је кућа програшена за непокретно културно добро, а о чему сведочи спомен плоча која још увек стоји на уличном фадасном зиду, предлаже се да се пре уклањања објекта,трајно одложи на чување у депо Народног музеја у Зрењанину.