Београдска премијера Чеховљевог „Галеба“ у Народном позоришту

Београдска премијера Чеховљевог „Галеба“ у Народном позоришту

02/11/2023 Off By BERB

Фото: Народно позориште Сомбор

 

Београдска премијера представе „Галеб“ Антона Павловича Чехова, у адаптацији и режији Милана Нешковића, и продукцији Народног позоришта Сомбор, биће одржана 6. новембра (19.30) на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

„Дуго имам жељу да се бавим Галебом као комедијом истражујући зашто је то поднаслов драме, с обзиром на то да се многи људи након читања запитају зашто је Чехов то назвао комедијом и шта је ту смешно. Ова драма ми даје простора да преиспитујем ствари које ме занимају као редитеља: Где живи жанр? На сцени или у глави гледаоца? (…)

У Галебу има још нешто мени блиско и важно: то је прича о људима које ја познајем и који ме окружују. Од настанка Галеба је прошло скоро 130 година, свет се променио на много начина, али људски односи, слабости, карактери – не. Себичност, размаженост, сујета, погрешни одабири, велике и мале страсти и трагање за љубављу, оном истинском између мајке и детета, као и љубавника – све то исто и ја и сви ми данас имамо око себе, живимо то и са тим људима, ми смо ти људи“, каже редитељ Нешковић.

Улоге тумаче Ивана В. Јовановић, Никола Kнежевић, Срђан Алексић, Ана Рудакијевић, Перо Стојанчевић, Јулија Петковић, Саша Торлаковић, Нинослав Ђорђевић и Стефан Бероња.

У ауторском тиму су и Марија Kалабић (сценограф), Биљана Гргур (костимограф), Дуда Буржујка (композитор и аутор сонгова) Андреја Kулешевић (сценски покрет) и Саша Латиновић (сценски говор).
Представа је премијерно изведена 25. новембра прошле године.