„Србија Зиђин копер” један од стубова српске привреде

„Србија Зиђин копер” један од стубова српске привреде

01/11/2023 Off By BERB

Фото: И.Митровић/Србија Зиђин Копер

Министар привреде Слободан Цветковић посетиo je данас компанију „Србија Зиђин копер” и том приликом обишао рудник „Велики Кривељ” – диспечерски центар и топионицу бакра – Електролиза.

Србија Зиђин Копер, као део Зиђин Групе, представља један од стубова српске привреде. Ова инвестиција реализована као стратешко партнерство између Зиђин Групе и Републике Србије није само знак поверења у нашу земљу, већ и потврда да Србија привлачи значајне инвеститоре и да може да оствари просперитетну будућност, поручио је министар Цветковић.
Директор производње у Србија Зиђин Копер Јовица Радисављевић, рекао је да од преузимања власништва у некадашњем РТБ-у Бор, компанија дала кумулативни допринос друштвеној заједници у Србији који је сврстава у ред привредника са најваћим уплатама по основу пореза и накнада.
Од пословања Србија Зиђин Копер имају користи и локалне самоуправе на чијим територијама компанија послује, односно град Бор и општина Мајданпек. Тако је, рецимо, само у буџет града Бора и општине Мајднапек ове године уплаћено око две милијарде динара, изјавио је Радисављевић.

Република Србија се некада налазила на шестом месту у Европи по поизводњи бакра, а данас заузима вицешампионско друго место, након Пољске. Број запослених је повећан за око 25 одсто а пословни приходи у претходној години су готово троструко већи у односу на период пре приватизације. Такође, претходна година бележи рекордну пословну добит од 341 милион долара, али и импозантан износ инвестиција од чак 795 милиона долара, истакао је Цветковић.

Желимо да подржимо развој наше заједничке компаније и рудника, јер разумемо колико је важно да имамо стабилан извор прихода, као и да стварамо нова радна места за наше грађане, закључио је Цветковић.

Компанија Србија Зиђин Копер запошљава преко 6.200 радника, који у просеку месечно зарађују око 125.000 динара. Плате запослених далеко премашују локални ниво прихода по глави становника, а и 49 одсто су веће од просека у Србији. По преузимању управљања, у Бору и Мајданпеку посао је добило више од 2.800 нових, углавном младих људи, што је најзначајнији допринос економском развоју два града. Додатно, велики број новоотворених радних места за локално становништво одиграо је важну улогу у одржавању друштвене стабилности.