Центар за младе таленте компаније „Schneider Electric“ за образовање и напредак младих

Центар за младе таленте компаније „Schneider Electric“ за образовање и напредак младих

01/11/2023 Off By BERB

Фото: Зоран Петровић/НИТРА

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић посетила је данас новоотворену ИнГрид зграду у којој је смештен Развојни центар Schneider Electric у Новом Саду, где су домаћини били директор Развојног центра компаније Драгољуб Дамљановић и управник Фондације „Центар за младе таленте“ Радивоје Стојковић.

„Центар за младе таленте“ био је фокус посете министарке Беговић, а домаћини су министарку упознали са радом Фондације, као и свим главним постулатима компаније Schneider Еlectric на овим просторима. Верујући да будућност може да се одржи једино ако се континуирано улаже у децу и омладину, Schneider Еlectric је своју пажњу усмерио на децу широм Србије и то од најранијих, па све до студентских дана.

Mинистарка Беговић je нагласила да Србија има талентe, и додала да није битан само таленат, присутан је и огроман рад. Има пуно талентоване, вредне деце која треба да добију исту шансу. Само употребом нових онлајн технологија и уз помоћ најбољих професора који свима предају исто, то se постиже. Треба искористити оне ресурсе које имамо, омогућити нашој најталентованијој деци да буду овде, да се развијају и да се континуирано едукују, рекла је она.

Центар за младе таленте, који је покренула ова компанија, изузетно је битан. Мора да се да шанса нашим најмлађима да се спемају за будућа занимања, за која не знамо ни како ће изгледати. Мора да им се да квалитетно и добро образовање, а најбољи начин да се то уради јесте да уче од најбољих, рекла је др Беговић, додавши да онлајн курсеви у организацији фондације ове компаније, који омогућавају да свако наше дете, без обзира на то где живи у Србији, добије на исти начин шансу за образовање представља пример како друштвено одговорна компанија треба да послује.

Оваква компанија представља прави пример, са једне стране, зато што нема негативних утицаја на животну средину, с са друге стране показује како једна компанија треба да размишља, рекла је Беговић. Она је нагласила да је постојање једног овако великог развојног центра у Србији је фантастична ствар за младе људе јер не морају нигде да оду, него могу да остану овде. Блиска сарадња са факултетима говори о озбиљности и циљу да таленти остану у својој земљи и да добију своју шансу, нагласила је Беговић.

Фондација “Центар за младе таленте”, непрофитабилна, невладина организација која има за циљ да допринесе развоју теоријских и практичних знања из математике и програмирања, основана је 2012. године. Имајући у виду да су занимања програмера, инжењера и ИТ стручњака, најтраженија занимања садашњости и будућности, како у свету тако и код нас, покренута је Фондација са циљем да се допринесе развоју теоријских и практичних знања управо из поменутих области.

У духу слогана – Да Знање Постане Звање компанија Schneider Еlectric као основну мисију види да задржи наше паметне, младе и талентоване људе да остану и раде у својој земљи. Отуда овако велика улагања у знање, поручио је директор Развојног центра Драгољуб Дамљановић.

Он је додао да Центар представља својеврсно враћање добра друштву у којем компанија послује. Запослени у компанији Schneider Еlectric носиоци су и творци неких од најзначајнијих софтвера на свету, те је преношење знања један од начина да се допринесе друштву. Њихов дугогодишњи предан рад и изузетан успех који су постигли на светском тржишту довео је до тога да су они препознати, од стране globalnog Schneider Еlectric-а, као кадрови са изузетним потенцијалом, а Schneider Electric Хуб као Развојни центар за овај део света , истакао је Дамљановић.

Фондација пружа могућност стицања широког знања и представља припрему за све будуће студенте електротехнике, информатике и математике за брже и лакше усвајање градива на факултетима. Похађање курсева у оквиру Центра је у потпуности бесплатно. Програм је намењен ученицима основних и средњих школа на територији Србије и Републике Српске – деци узраста од петог разреда основне школе, па све до уписа на студије. За пуну деценију наставу је похађало преко 6000 полазника, а реализовано је преко 5000 сати наставе.