TRANSFORMACIJE – 10 dizajnera iz 10 slovenskih zemalja

TRANSFORMACIJE – 10 dizajnera iz 10 slovenskih zemalja

31/10/2023 Off By BERB

Sa velikim zadovoljstvom Belgrade Fashion Week je prihvatio priliku da bude deo tima Foruma slovenskih kultura u projektu TRANSFORMACIJE. Posebno raduje da je bogata istorija Beogradske nedelje mode, kao platforme koja podržava i promoviše domaće modne autore koji neguju savremene modne tendencije inspirisane tradicijom, prepoznata i na ovaj način vrednovana.

BFW uvek ide korak dalje, tako da će nakon izložbe TRANSFORMACIJE: OD slovenskih tradicija odevanja DO savremenih kreacija održane ovog septembra u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, prikazati modele sa izložbe i na reviji u okviru 52. Beogradske nedelje mode, sa idejom da se kroz ovaj vid prezentacije da još jedna dimenzija projektu i doprinese njegovoj vidljivosti.

Na reviji koja će svečano ovoriti 52. Perwoll Fashion Week u četvrtak 2. novembra u Hangaru u Luci Beograd učestvovaće 10 dizajnera iz 10 slovenskih zemalja, JSP – Jelena i Svetlana Proković – Slovenija/Srbija, Nikola Bozhilov – Bugarska, Galina & Nikolay Biryukov – Rusija, Andrea Pojezdalova – Slovačka, Denisa Dodalova – Češka, Jelena Holec – Hrvatska, Dragana Hristov – Severna Makedonija, Kinga Krol – Poljska, Ivana Murišić – Crna Gora i Nevena Ivanović – Srbija. Reviju, kao i prezentaciju celog projekta Transformacije kod nas, je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Transformacije su oživele posebne elemente kulturne baštine slovenskih zemalja učesnica, a modne kolekcije su inspirisane različitim pričama, autori su za polazište svojih putovanja birali različite istorijske periode. Sa desetak autorskih vizija i kolekcija, projekat sada dobija opipljive temelje za uspostavljanje dugoročne platforme za modno stvaralaštvo slovenskih zemalja – i dolazak do svetskih modnih prestonica sa svojim originalnim senzibilitetom. Osim vremenskog i prostornog povezivanja, važan momenat projekta predstavlja i međugeneracijska razmena i saradnja.

Misija Foruma slovenskih kultura jeste da kroji kontakte i na taj način stvara veze između građana trinaest slovenskih zemalja. Tako se kulturne veze između slovenskih naroda pažljivo obnavljaju, proširuju i jačaju. Povezivanje i saradnja najbolje podstiču kreativnost, obogaćuju raznolikost slovenskih identiteta i jačaju kulturni dijalog u evropskom i globalnom prostoru. Forum je tradicionalno mesto razmene vrednih znanja i iskustava. Pokretačka tačka nalazi se u okupljanju, razmeni, međunarodnoj i transnacionalnoj saradnji koja doprinosi vidljivosti i prepoznatljivom doprinosu slovenskih kultura u savremenom postglobalnom prostoru. Specifičan slovenski senzibilitet se transformiše u univerzalnu modnu paradigmu. Ispostavilo se da su to dve potpuno kompatibilne komponente, „slovenski duh“ i „globalna moda“ se međusobno ne isključuju, već se dopunjuju, pa čak i uslovljavaju.

Projekat Transformacije ima tri stremljenja. Pre svega da inspiriše modne dizajnere da istraže svoje ”škrinje s blagom”, porodične albume ili muzejske kolekcije. Zatim da ohrabri lokalne poznavaoce mode da prepoznaju zvezde održive budućnosti u svojoj sredini, a koji su ponekad udaljeni samo za smelo ukrojen rukav. Kao i da uveri stručnu evropsku javnost da su dizajnerski obrasci, kvalitet izvedbe šavova i rezova podjednako raspoređeni po celom kontinentu – i da vredi gledati i na istok i jug!

PROGRAM 52. PERWOLL FASHION WEEK (1)