Влада посвећена интеграцији националних мањина у друштво

Влада посвећена интеграцији националних мањина у друштво

30/10/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов разговарао је данас са амбасадором Јапана у Србији Акиром Имамуром.

Министар Жигманов захвалио је амбасадору Имамури на континуираној подршци и помоћи коју његова земља пружа Републици Србији и њеном становништву, те га упознао са областима деловања Министарства на чијем је челу, од људских права, права националних мањина, поља родне равноправности и антидискриминације, до цивилног друштва.

У том контексту, министар Жигманов је истакао да су учињени помаци, али да и надаље постоје изазови на којима Министарство, у синергији и сарадњи са другим министарствима и партнерима, делује на тражењу решења како би људска права у Републици Србији била на што вишем нивоу. У том циљу, Министарство је приступило изради Стратегије људских права, а у години када обележавамо 75 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима Уједињених нација, Министарство се додатно ангажује у кампањи истицања важности оних вредности које стоје у основи концепта људских права.

Министар Жигманов је истакао и важност остваривања мањинских права те политике интеграције националних мањина у друштвени живот у Републици Србији, чему је Влада РС посвећена.

Амбасадор Имамура је подсетио на дугу и плодоносну историју сарадње две земље о чему говори и чињеница да је прошле године обележено 140 година од успостављања дипломатских односа. Он је такође поменуо области међусобне подршке и помоћи две земље, истакавши подршку Србије грађанима Јапана 2011. године у време земљотреса и разорног цунамија који је уследио. Амбасадор Имамура је подвукао да Јапан подржава процес придруживања Србије Европској унији, као и иницијативе које доприносе међусобном разумевању и сарадњи земаља овог подручја.