Србија уступа Црној Гори на коришћење лиценцу за платформу за е-фактуре

Србија уступа Црној Гори на коришћење лиценцу за платформу за е-фактуре

27/10/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали и министар финансија Црне Горе Александар Дамјановић потписали су данас Уговор о уступању на коришћење лиценце за централизовану платформу за слање, пријем, управљање и чување електронских фактура правних лица и предузетника.

Како је предвиђено, Влада Републике Србије уступа на коришћење Влади Црне Горе софтверске лиценце за централизовану платформу за слање, управљање и чување електронских фактура правних лица и предузетника на период од три године, без накнаде.

Министар финансије Републике Србије Синиша Мали, навео је након потписивања Уговорa у Београду, да је поносан што је наша земља међу пионирима у увођењу система електронских фактура, и то не само у региону, већ и у Европи, због чега су наша искуства и знања у тој области изузетно важна и корисна за друге државе.

Министарство финансија Црне Горе нам се у априлу ове године обратило око увођења система е-фактура, а с обзиром да су препознали изузетно добре резултате и ефекте које је имплементација тог система имала у нашој земљи. Након тога одржали смо неколико састанака са црногорским колегама, детаљно представили наша искуства и знања и договорили да им пружимо подршку у увођењу система е-фактура у њиховој земљи, а што ће допринети даљем унапређењу фискалне стабилности Црне Горе, навео је министар Синиша Мали.

Он је истакао да систем електронских фактура олакшава рад привреди, те да доводи до убрзања процеса рада и пословања, обезбеђује већу правну сигурност свим пословним субјектима када је реч о достављању и примању фактура, као и њихово боље чување. Такође, истакао је, нови систем треба да допринесе много бржем повраћају ПДВ-а, што је био један од захтева привреде.

„Кроз наш систем електронских фактура прошло је више од 103 милиона е-фактура, а у систему се тренутно налази 10.786 корисника јавних средстава и 211.445 привредних субјеката. Систем добро функционише, и заиста могу да кажем да је то, уз систем е-фискализације, једна од најважнијих реформи које смо у претходном периоду спровели, а која доприноси побољшању привредног амбијента“, нагласио је министар Мали.

Министар Дамјановић се захвалио министру Малом на подршци, и истакао да ће увођење централизоване платформе за слање, пријем, управљање и чување е-фактура правних лица и предузетника, значајно побољшати економску активност у Црној Гори.

Дамјановић је рекао и да ће то бити својеврстан допринос убрзању робно-новчаних токова унутар привреде Црне Горе, да ће у добром делу сузбити постојећи ниво сиве економије, као и решити изазове које имају црногорске компаније у делу повраћаја ПДВ-а.