Отворена прва стална поставка у Салону Ото Бихаљи-Мерин

Отворена прва стална поставка у Салону Ото Бихаљи-Мерин

26/10/2023 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, отворила је данас прву сталну поставку у Салону Ото Бихаљи-Мерин у Београду, који је део Музеја наивне и маргиналне уметности и поручила да данас исписујемо нове странице историје културе наше земље.

Гојковић је том приликом примила посебну захвалницу Музеја за изузетан допринос развоју музејске делатности, a на свечаности је потписан Меморандум о сарадњи између Музеја наивне и маргиналне уметности и Музеја савремене уметности поводом заједничког пројекта – изложбе наредне године у част уметника Ото Бихаљи – Мерина.
„Овај салон отворен је пре нешто више од годину дана, као заслужена почаст једној ванвременској личности, особи која је била уметничка ризница и синоним за свестраност. Зато ми је посебна част што сам управо на овом месту добила вредно признање Музеја наивне и маргиналне уметности, које је уједно и подстрек да наставимо заједно да радимо на оснаживању наше културе и музејског живота“, рекла је Маја Гојковић.
Указала је да је потписивање Меморандума о сарадњи два Музеја добар путоказ како заједно чувати успомену на великане наше културе и додала да је и данас, три деценије након смрти, Ото Бихаљи–Мерин присутан као инспирација бројним ствараоцима и историчарима уметности.

„Првом сталном поставком у Салону, ми данас славимо велико дело Ото Бихаљи-Мерина, његову ренесансну личност и дајемо нови импулс културном животу престонице. Сигурна сам да ће читава културна јавност са великим задовољством поздравити велику изложбу која ће у његову част бити приређена следеће године“, појаснила је Гојковић.
Осврнула се да је прошле године, када је отворен Салон Ото Бихаљи – Мерина навела да је ово место како колекцијом слика и књига, тако и окупљањем највећих имена послератне културне сцене, био храм културе друге половине 20. века и истакла да данас, у 21. веку, исписујемо нове странице историје културе наше земље.
„Отварањем прве поставке, на којој ће бити изложено више од 50 дела, јавности ћемо на најбољи начин приказати импресивну збирку овог Салона. Верујем да ће се у наредном периоду пред очима јавности наћи и преостала драгоцена дела из његове колекције, што ће додатно ојачати магију овог места“, напоменула је Гојковић.

Додала је да је поред тога веома важно да Салон постане репрезентативно место за организовање изложби савремених домаћих и иностраних уметника.

„Наша заједничка жеља је да Салон буде тачка окупљања талентованих уметника који тек граде свој стваралачки израз, јер у њему имају сјајну прилику да пронађу инспирацију и мотиве за даљи рад“, рекла је Гојковић.

Збирка пред нама, како је истакла, потврђује у коликој мери је њен творац умео да препозна праве уметничке вредности. 

„На једном месту могу се видети дела славних академских сликара, наивних уметника, народних стваралаца – анонимних аутора. Имена као што су Марко Челебоновић, Милан Коњовић, Едо Муртић, Лазар Возаревић, Мића Поповић, Сава Секулић, Илија Босиљ и други, гаранција су да ће љубитељи и поштоваоци уметности овде пронаћи делић свога раја“, закључила је Маја Гојковић.

Захваљујући још једном за признање, Гојковић је позвала публику да у што већем броју посети Салон Ото Бихаљи-Мерин а музејима пожелела срећу у заједничком подухвату неговања сећања на великана српске и светске културе.