Ангола жели најбоље могуће односе са Србијом

Ангола жели најбоље могуће односе са Србијом

23/10/2023 Off By BERB

Фото: Народна скупштина Србије

 

Потпредседница Народне скупштине, Снежана Пауновић предводи Сталну делегацију Народне скупштине у Интерпарламентарној унији на 147. заседању Скупштине Интерпарламентарне уније, која се одржава у Луанди, Ангола, од 23. до 27. октобра 2023. године.

Скупштинско заседање и седница Главног савета почињу сутра, док је потпредседница Пауновић данас учествовала на састанку Бироa посланица и састанку Форума посланица ИПУ. Главне теме данашње дебате су биле положај жена у политици, активности у циљу побољшања родне равноправности и борба против трговином деце у сиротиштима.

Током дана, одржан је и билатерални састанак са председницом Народне скупштине Анголе, Каролином Серкеиром. На састанку, Снежана Пауновић се захвалила на принципијелној подршци Анголе територијалном интегритету Реублике Србије и указала на значај подршке по питању Косова и Метохије за нашу зему. Подсетила је на традиционално пријатељство два народа која су узајамно подржавала један другог у тешким тренутцима. Србија је спремна за наставак развоја сарадње на свим нивоима. На крају, потпредседница Пауновић је изразила увереност да ће Ангола бити квалитетно представљена на EXPO 2027 у Београду.

Председница Народне скупштине Анголе, Каролина Секеира заложила се за јачање веза два парламента, унапређење економске и трговинске сарадње и продубљивање конкретних односа у области пољопривреде, културе, нових технологија и одбране. Изразила је спремност да посети Србију и том приликом потпише нови Меморандум о разумевању између два парламента који би поред даљег унапређења парламентарне сарадње садржао и одредбе којима би се потврдила обострана опредељеност и посвећеност заједничком раду на промоцији међународног мира, правде и стабилности.

Током заседања, делегација ће имати низ билатералних сусретa са делегацијама из целог света. На састанцима ће се разговарати о унапређењу билатералне и парламентарне сарадњи, актуелној ситуацији у Европи и свету, али и темама које доминирају на заседању Интерпарламентарне уније.