Proslava 30 godina džez odseka MŠ “Stanković” kao uvod u 39. Beogradski džez festival, 24. oktobra u DOB

Proslava 30 godina džez odseka MŠ “Stanković” kao uvod u 39. Beogradski džez festival, 24. oktobra u DOB

22/10/2023 Off By BERB

Dom omladine Beograda u saradnji sa Muzičkom školom “Stanković” u uvodu 39. Beogradskog džez festivala organizuje veliku koncertnu proslavu tridesetog rođendana džez odseka ove obrazovne institucije.

Na koncertu u utorak, 24. oktobra 2023. godine sa početkom u 19 časova nastupiće nekoliko ansambala sačinjenih od nekadašnjih i sadašnjih učenika, kao i profesora škole: Ivan Radivojević – truba; Luka Ignjatović, Rastko Obradović, Aljoša Andrejević, Ivan Nešić – saksofon; Andreja Stanković, Dragan Hajnrih, Aleksandar Petrović – gitara; Miloš – Miša Krstić, Irina Pavlović, Katarina Kočetova, Filip Bulatović, Nikola Šašković – klavir; Miloš Čolović, Boris Šainović – kontrabas; Lav Vozlić – bas gitara i Nikola Banović, Časlav Šehović, Luka Jovičić – bubnjevi.

Muzička škola “Stanković” osnovana je 1911. godine pod pokroviteljstvom Nj. V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića, a njeni počeci sežu do Pevačkog društva “Stanković” (1881). Ime je dobila po Korneliju Stankoviću, prvom srpskom školovanom kompozitoru, melografu, dirigentu i pijanisti. Kroz školu su prošli brojni priznati umetnici, kojima su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti. Prvi direktor bio je Stanislav Binički.

U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, kao vizionarski primer drugim institucijama u regionu. Profesorski kadar čine istaknuti domaći džez muzičari, a mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u Evropi i SAD, kao i na FMU u Beogradu. Ovom prilikom, Džez odsek obeležava 30 godina svog rada, predstavljajući superstar ansambl koji čine sadašnji i nekadašnji učenici i profesori škole. Među njima su mlade nade džeza, ali i već etablirani džez umetnici i stvaraoci. Program koncerta fokusiran je na autorske kompozicije uglednih gostiju, koje variraju u svom karakteru od hard bapa i džez muzike 1960-ih, do skandinavskog i cutting edge džez izraza današnice.

Besplatne propusnice biće dostupne 1 sat pre početka koncerta na info pultu u holu Doma omladine Beograda.

 

***********************************************

 

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.

 

Najstariji srpski džez festival više od pet decenija slovi za aktuelan i relevantan pregled najboljeg od savremenog džeza na međunarodnoj i srpskoj sceni.Grad Beograd, kao osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala, 2007. godine uvrstio ga je u manifestacije od posebnog značaja.

Tokom šest dana festivala nastupiće preko 100 umetnika iz 20 zemalja sveta sa četiri kontinenta, u okviru 21 profesionalnog i nekoliko srednjoškolskih sastava.

U fokusu 39. izdanja je saksofon – devet lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti, što će biti najveća manifestacija uloge ovog instrumenta u džezu u novijoj istoriji festivala. Brojka „9“ obeležava još dve značajne karakteristike ovogodišnje smotre: devet lidera profesionalnih sastava na festivalu čine muzičari mlađi od 40 godina, po čemu je 39. izdanje jedno od „najmlađih“ dosad.

Konačno, a na to smo posebno ponosni, čućemo devet premijera: čak devet sastava izvodi muziku koja je objavljena u ovoj kalendarskoj godini, ili tek treba da se nađe na nosaču zvuka.

 

Ulaznice su u prodaji preko eFiniti prodajne mreže i onlajn.

www.bjf.rs

www.domomladine.org