Okrugli sto „Jugoslovenski dobrovoljci u odbrani Španske republike 1936-1939“ u Institutu Servantes 23. oktobra

Okrugli sto „Jugoslovenski dobrovoljci u odbrani Španske republike 1936-1939“ u Institutu Servantes 23. oktobra

22/10/2023 Off By BERB

Okrugli sto pod nazivom „Jugoslovenski dobrovoljci u odbrani Španske republike 1936-1939“ biće održan u ponedeljak, 23. oktobra od 19 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes.

Povodom izložbe „Antifašistički školski priručnik. Remek-delo Maurisija Amstera i Valtera Rojtera“, Institut Servantes i Udruženje „Španski borci 1936-1939“ organizuju okrugli sto na kojem će se govoriti o hrabrosti, požrtvovanosti i solidarnosti jugoslovenskih dobrovoljaca koji su učestvovali u Španskom građanskom ratu.

Na okruglom stolu govoriće predsednik Udruženja „Španski borci 1936-1939“ Milo Petrović, istoričarka Olga Manojlović Pintar, istoričar Vladan Vukliš i hispanista Marko Fernandes Nikolić. Ulaz je slobodan.

Trideset i pet hiljada dobrovoljaca iz svih krajeva sveta pohrlilo je u Španiju u odbranu Republike, nakon što je grupa generala španske vojske, predvođena generalom Fransiskom Frankom, 18. jula 1936. godine izvela državni udar.

Među njima je bili i oko 1.800 Jugoslovena, dobrovoljaca, koji su se borili na strani Republike, u Internacionalnim brigadama i drugim jedinicama Španske republikanske armije. Ratovali su u Karobanji, kod Brunete, Saragose, u Aragonu, Teruelu, Marbelji, San Mateu, na barikadama Madrida i mnogim drugim bojištima. U ovom podvigu učestvovalo je i šesnaest žena, koje su bile uključene u sanitetsku službu Internacionalnih brigada, kao lekarke, medicinske sestre i negovateljice u bolnicama.

Između ostalog, u Beogradu postoji i „Spomenik Internacionalnim brigadama“ na kojem piše:

„Internacionalne brigade formirane su u Španiji 1936. godine, od dobrovoljaca iz 53 zemlje koji su pritekli u pomoć herojskom španskom narodu u njegovoj borbi protiv fašističke agresije. One su bile najlepši primer međunarodne solidarnosti i proleterskog internacionalizma. U njihovim redovima bilo je preko 1700 jugoslovenskih dobrovoljaca, od kojih je oko 600 ostavilo svoje živote na bojnim poljima Španije.“

Spomenik Internacionalnim brigadama

Izložba „Antifašistički školski priručnik. Remek-delo Maurisija Amstera i Valtera Rojtera“ otvorena je 12. septembra u galeriji Institua Servantes. Na izložbi je predstavljen čuveni priručnik koji je nastao kao inicijativa službi propagande Druge republike u borbi protiv nepismenosti republikanskih vojnika.

Ovo naizgled jednostavno sredstvo namenjeno učenju čitanja i aritmetike tokom Španskog građanskog rata, Digitalna biblioteka Evropske Unije (Europeana) uvrstila je među najznačajnija dela španske umetnosti.

Zbog velikog interesovanja, tokom predstojećeg vikenda, 21. i 22. oktobra biće održana čak dva stručna vođenja kroz izložbu, sa početkom u 12 časova. Vođenja se održavaju na srpskom jeziku, a ulaz je besplatan.

Beogradska publika može da pogleda izložbu do 24. oktobra.