Сутра, 23.отобра, наступ Републике Српске на Сајму књига

Сутра, 23.отобра, наступ Републике Српске на Сајму књига

22/10/2023 Off By BERB

У понедељак, 23. октобра 2023. године, у 12 сати, у свечаној сали управне зграде  Београдског сајма, министар просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић свечано ће отворити тринаести репрезентативни наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига.

 

 

Претходно ће у име домаћина Представништва Републике Српске у Србији госте, публику и представнике медија поздравити Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, а у име  Министарства културе Републике Србије обратиће се Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар културе.

Свечани почетак репрезентативног наступа Републике Српске на овогодишњем Међународном београдском сајму књига истовремено ће бити и мјесто и вријеме за потписивање Меморандума о сарадњи између Министарства културе Републике Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске које ће потписати Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар културе и Жељка Стојичић, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске.

С обзиром да је стих из песме Житије Јована Дучића мото овогодишњег наступа Републике Српске на сајму књига, у истој сали у наставку имаћемо и први радни дио, разговор о песниковом животу и дјелу, о српском језику и писму – нашој ћирилица под насловомСва слова певају претке… – у знаку 150. годишњице рођења Јована Дучића; говориће: проф. др Милош Ковачевић, проф. др Александар Милановић и проф. др Александар Раковић.

Наставак програма  је на штанду Представништва Републике Српске у Србији у сајамској хали 2, ниво А и биће одржане следеће промоције:

У 14 сати  СПКД „Просвјета“ Главни одбор Источно Сарајево представља своје издање Календар „Просвјета“ 2021/2022, приређивача академика Војислава Максимовића, говоре: Јордан Ристић, Виктор Шећеровски и приређивач.

У 15 сати  Универзитет у Источном Сарајеву представља своје издање: часопис Биомедицинска истраживања, говори проф. др Синиша Ристић.

У 16 сати  Универзитет у Бањој Луци представља своја издања: Зборник у част проф. др Мирка Скакића, говоре: проф. др Биљана Бабић, проф. др Мирјана Арежина, проф. др Славица Васиљевић – Илић и Слависти. Персоналије 100 најзначајнијих слависта, говори проф. др Биљана Бабић.

У 17 сати  „Завод за уџбенике и наставна средства“ Источно Ново Сарајево представља своје издање: Птице селице – награда Совица, аутора Предрага Ђурића, говоре: проф. др Зорана Опачић, доц. др Милена Ивановић, Берислав Благојевић и аутор.

У 18 сати  СПКД „Просвјета“ Гацко представља своја издања: Зборник радова 25. Научног скупа историчара у Гацку са темом: Знаменити Херцеговци кроз историју, говоре: Радомир Вучковић, проф. др Радивој Радић, др Милан Мицић и др Мила Михајловић и Нова Зора, часопис за културу, говоре: проф. др Милош Ковачевић, проф. др Јован Делић, Драгутин Паповић, Јован Л. Делић и Божо Тепавчевић.

У прилогу је комплетан програм промоција издања из Републике Српске у сали за промоције “Васко Попа” и на штанду Представништва Републике Српске у Србији – хала 2, ниво А, на 66. Међународном београдском сајму књига.

Програм наступа Републике Српске на сајму књига