Владимир Орлић на промоцији прве монографије о Народној скупштини „Огледало воље народа Србије“

Владимир Орлић на промоцији прве монографије о Народној скупштини „Огледало воље народа Србије“

21/10/2023 Off By BERB

Фото: Народна скупштина Србије

Председник Народне скупштина Републике Србије др Владимир Орлић обратио се данас на промоцији прве монографије о Народној скупштини „Огледало воље народа Србије“, уприличеној на дан када је, 1936. године, одржано прво заседање Народне скупштине у здању на данашњем Тргу Николе Пашића.

Како је нагласио, данашњи дан за Народну скупштину Републике Србије има историјски значај. „Различити су критеријуми да се нешто назове историјски значајним. За Београд је од историјског значаја био дан када је коначно отворена обилазница на коју се деценијама чекало, као и дан када смо открили споменик родоначелнику средњевековне српске државе Стефану Немањи, време када је коначно завршен велелепни Храм Светог Саве, као што је и коначно отварање станице „Прокоп“ које се дешава управо данас. Тако, са своје стране, и наша Народна скупштина неке датуме и догађаје посебно памти и назива историјским. Такво је за нас и представљање прве монографије, капиталног дела о нашој Скупштини“, поручио је др Орлић.

Изразио је захвалност ауторима, издавачу монографије, и свима који су на њеној изради сарађивали, указујући на све важне историјске догађаје и датуме које монографија обухвата, као и на посебне целине које се односе на архитектуру и културно-уметничку вредност здања Скупштине Србије. Поручио је да примерке монографије већ поседују бројни парламенти, а да је први који је изашао из штампе упућен председнику Републике Александру Вучићу, уз заједничке жеље за даљи напредак Србије, њену будућност у којој ћемо бележити нове победе од историјског значаја и којима ће се генерације поносити.

„Ми знамо да велики резултати нису могући ако око њих нисмо уједињени и сложни. И само од нас зависи да ли ћемо бити кадри да, радећи заједно, обезбедимо боље сутра. И то да наша Скупштина увек буде право огледало воље свога народа, али и да буде онај Дом који ће, најснажније што уме, радити искључиво за свој народ и служити само њему – и ником другом. Да, без обзира на изазове и тешкоће, наставимо да водимо само ону суверену, слободну и самосталну политику какву водимо данас, која гарантује још бољу будућност и у којој ће реч народа и његова воља – остати неприкосновени“, закључио је председник Скупштине.

На промоцији прве монографије о Народној скупштини говорили су и њени аутори, проф. др Александар Растовић и проф. др Игор Борозан, као и директор издавачке куће „Православна реч“ Зоран Гутовић.

Скупу су присуствовали потпредседници Народне скупштине Р. Србије, први потпредседник Владе Р. Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, представници министарстава, верских заједница, установа културе, као и бројни представници дипломатског кора. У оквиру промоције организована је и изложба акварела архитекте Николаја Краснова и фотографија Народне скупштине, насталих током њене изградње од 1915. до 1950. године.