Оснаживање породица доприноси јачој економији и стабилној држави

Оснаживање породица доприноси јачој економији и стабилној држави

20/10/2023 Off By BERB

Фото: Дејан Урошевић

 

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић изјавила је данас, на панелу „Породице, сексуално и репродуктивно здравље током животног доба“, који је одржан у оквиру Регионалне конференције о становништву и развоју у Женеви, да ресорно министарство активно ради на доношењу две нове стратегије – за подстицање рађања и за очување и унапређење репродуктивног здравља.

Кисић је објаснила да ће овај нови стратешки оквир бити на добробит садашњих и будућих генерација у Србији и подсетила да је Влада Србије усвојила и нову Стратегију активног и здравог старења, који доноси нови концепт по питању старења и сврстава нашу земљу у ред европских земаља које дугорочно и на проактиван начин посматрају процес старења.

Министарство за бригу о породици и демографију стратешки подржава и оснажује институцију породице, као највреднији национални ресурс, свесно да снажна и сигурна породица доприноси здравом окружењу, јачој економији, а на тај начин и стабилној држави, закључила је министарка.
Кисић је, као најважније облике подршке породицама издвојила родитељски додатак, чији су износи у последњих десет година увећани за десет пута, плаћено породиљско одсуство, субвенцију за куповину прве некретнине која се додељује мајкама по основу рођења детета, као и подршку у процесима вантелесне оплодње.
Министарка Кисић је навела да ресорно министарство у сарадњи са Привредном комором Србије подржава породице и родитеље и компаније које послују на друштвено одговоран начин и које спроводе низ мера како би ускладиле рад и родитељство својих запослених.

За пет најуспешнијих малих и средњих предузећа, осим престижног признања „Пријатељ породице“, обезбеђено је и суфинансирање пројеката из области усклађивања рада и родитељства, указала је Кисић.

Конференцију су организовали Економска комисија за Европу Уједињених нација и Регионална канцеларија Популационог фонда Уједињених нација за Источну Европу и Централну Азију.