Велики значај науке и иновација за процес енергетске транзиције

Велики значај науке и иновација за процес енергетске транзиције

19/10/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић учествовала је министарка на панел дискусији “Улога науке и иновација у одрживој пољопривреди, животној средини и енергији” одржаној на Међународној конференцији “Будућност биотехнологије”.

Министарка је истакла да преображај енергетског сектора у процесу енергетске транзиције није могућ без снажне улоге научне и истраживачке делатности јер управо иновације омогућавају лакшу доступност и примену алтернативних технологија, и кретање ка у већој мери „зеленој” енергетици.

Код иновативних економија знање је најважнији ресурс. Неопходно је да више пажње и ресурса дугорочно усмеравамо у област научно-истраживачког рада водећи, између осталог, рачуна о адекватној заступљености жена, као и да подстичемо сарадњу између енергетских предузећа и универзитета, додала је Ђедовић Хандановић.

Она је рекла да верује, да уз овакав приступ, можемо очекивати да ће и у Србији резултат бити низ иновација у домену чисте производње енергије, усвајања напредних технологија које доприносе енергетској транзицији, енергетској ефикасности, развоју паметних мрежа. Без обзира на конкретна технолошка решења на која се будемо одлучивали у будућности, наша стратешка потреба и интерес је да нашу енергетску будућност обликујемо сопственим стручним капацитетима, нагласила је Ђедовић Хандановић.

Она је нагласила да је у току завршна фаза припреме нове Стратегије развоја енергетике до 2040. са пројекцијама до 2050. и Интегрисаног националног енергетског и климатског плана до 2030. са визијом до 2050. године којима ће се одредити правци и брзина енергетске транзиције у Србији.

Министарка Ђедовић Хандановић је истакла да су нергетска безбедност, декарбонизација и економска конкурентност енергетског сектора основни принципи енергетске политике која треба да обезбеди сигурно и приступачно снабдевање енергијом, уз прогресивно смањење негативног утицаја на животну средину. Сви желимо да видимо више електричних аутомобила, нове велике дата центре, као и многе друге иновације, али истовремено морамо да имамо одговор на питања одакле ће доћи енергија која ће их напајати, као и да размишљамо о свеокупном утицају на животну средину, додала је министарка.

Она је нагласила да остваривање стратешких циљева у енергетском сектору подразумева огромне инвестиције у енергетски сектор – око 15 милијарди евра у наредних десетак година – уз системски приступ у планирању и спровођењу пројеката, као и снажну подршку међународних партнера и приступ фондовима ЕУ намењеним енергетској транзицији. Остваривање развојне визије такође захтева одлучност, знање и вољу да се уђе у дубоке структурне реформе, трансформацију јавног сектора, промену схватања и навика становништва, као и праксе у нашој привреди, додала је.