Делегација Црвеног крста Србије у Скопљу

Делегација Црвеног крста Србије у Скопљу

17/10/2023 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

 

Делегација Црвеног крста Србије коју чине проф. др Драган Радовановић, председник нашег националног друштва, Љубомир Миладиновић, генерални секретар и тим прве помоћи који је учесник симулационе вежбе „Хуманитарни одговор 2023“, на позив Црвеног крста Северне Македоније, учествовала је на промоцији Стратегије развоја Црвеног крста Северне Македоније „Трансформација-28“ у Скопљу.

 

Проф. Радовановић био је од стране домаћина позван да учествује на панелу под називом: Изградња здравог и безбедног друштва и потреба за ефикасну мобилизацију ресурса за одговор на савремене хуманитарне изазове.

Обраћајући се присутнима, он је нагласио да су безбедност и здравље кључни предуслови развоја сваког модерног друштва које има за циљ да се развија и да напредује. „Ако неко друштво заиста жели добробит својим грађанима прво што мора да обезбеди су безбедност и здравље“, казао је он.

Подсетио је присутне да је данас Светски дан борбе против сиромаштва и изнео податак да 675 милиона људи живи у апсолутном сиромаштву, које се манифестује и кроз здравствене и безбедносне кризе, те да је борба против сиромаштва један од глобалних приоритета.

Радовановић је рекао да је због великих безбедносних изазова који се постављају пред савремене заједнице, било да су у питању природне катастрофе, климатске промене, сиромаштво, пандемије или оружани сукоби, неопходна сарадња државе и Црвеног крста који има потенцијал да укључи широке слојеве становништва и велики број људи из цивилног сектора, као и чланова академске заједнице.

Према његовим речима, за то је од изузетног значаја да статус Црвеног крста буде правно дефинисан. Он је навео законске оквире у којима се Црвени крст Србије препознаје као партнер Републике Србије и подвукао да је неопходна сарадња у кризним ситуацијама свих елемената заједнице који имају капацитет за помоћ и подршку.

„Желим да нагласим да постоје две целине, два делокруга рада Црвеног крста. То су директна активност у домену безбедности и обезбеђивања здравља, а затим и сарадња Црвеног крста Србије и државе на националном нивоу, што обухвата допринос развоју нових, ефикаснијих јавних политика у области здравства“, рекао је Радовановић. Он је истакао активности Црвеног крста Србије у домену деловања у несрећама и у оквиру прве помоћи где је снажно настојање Црвеног крста Србије да обучи што већи број људи да помогну особи која је доживела нагли срчани застој, будући да су први минути кључни а да је тек 20 посто људи спремно да реагује. Такође је навео да се Црвени крст Србије истиче у области добровољног давалаштва крви организујући годишње 3500 акција са 4400 волонтера где се прикупи 65 посто јединица крви у Србији, те да је амбиција да се и овако добар резултат побољша.

Радовановић је посебно подвукао да се велике кризе простиру изван граница једне државе те да је обавезна сарадња на регионалном и глобалном нивоу. Као пример добре праксе он је навео пројекат „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током COVID-19 и будућих катастрофа“ који Црвени крст Србије кординира у пет држава региона Западног Балкана.

Кризе као што су природне катастрофе, напоменуо је Радовановић, не виде границе већ захватају регион због чега је важна сарадња свих чинилаца друштва који могу донети корист угроженима. Црвени крст одличан је пример управо такве сарадње, додао је.

Он је закључио да је, уз поштовање принципа Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца и уз свесрдну помоћ волонтера, хуманитарна мисија Црвеног крста да помогне свима којима је помоћ потребна испуњена.

Поред Радовановића, у Скопљу су говорили: проф. др Роман Велев, председник Црвеног крста Републике Северне Македоније, Саит Саити, генерални секретар Црвеног крста Републике Северне Македоније, заменик председника Владе Републике Северне Македоније Фатмир Битићи, министар здравља Републике Северне Македоније Фатмир Меџити, министарка за рад и социјалну политику Јованка Тренчевска, професор Изет Зећири, генерални директор Алкалоид АД Скопље Живко Мукаетов, Армен Грегоријан, представник УНДП, Јелена Стијачић, шефица регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста.

Била је приказана и видо-порука Џагана Чапагана, генералног секретара Међународне федерације Црвеног крста.

Током своје посете Скопљу, Радовановић се срео са Зораном Ковачевићем, министром саветником и замеником Њ.Е. Невене Јовановић, амбасадорке Републике Србије у Републици Северној Македонији.

Симулациона вежба „Хуманитарни одговор 2023“ у служби је комеморативног обележавања 60 година од трагичног земљотреса који је погодио Скопље.
Тим прве помоћи Црвеног крста Србије заједно са тимовима домаћина, Црвеног крста Црне Горе, немачког и италијанског Црвеног крста реализовао је задатке које се односе на активност Црвеног крста у одговору на несреће и помоћи становништву.

Овом догађају, поред Црвеног крста Србије, присуствовали су и представници једанаест националних друштава Црвеног крста из Црне Горе, Хрватске, Грчке, Словеније, Албаније, Босне и Херцеговине, Немачке, Аустрије и Италије.

Током своје посете Скопљу, Радовановић се срео са Зораном Ковачевићем, министром саветником и замеником Њ.Е. Невене Јовановић, амбасадорке Републике Србије у Републици Северној Македонији.