Отворен први Енергетски инфо-центар у Кули

Отворен први Енергетски инфо-центар у Кули

16/10/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић присуствовала је данас отварању првог Енергетског инфо центра у Кули у којем ће грађани моћи да се информишу о енергетској ефикасности, мерама које могу да се предузму у циљу што мањег расипања енергије, као и о субвенцијама које нуди држава за увећање енергетске ефикасности у породичним кућама и становима.

Ђедовић Хандановић је захвалила УСАИД пројекту „Боља енергија“ на подршци да се приближи грађанима како на најлакши, најбржи и за њих најповољнији начин могу да смање потрошњу енергије. Она је навела да овај центар може бити пример добре праксе и за друге општине у Србији, јер ће грађани на једном месту моћи да добију све информације и одговоре о томе колике су могуће уштеде, које су мере најбоље за њихово домаћинство, које процедуре треба да прођу да би добили субвенције које дају држава и општина у којој живе, како се та инвестиција може отплатити из уштеда које остваре, или како могу да сами производе енергију за своје домаћинство.

Циљ је да се кроз едукацију и различите мере подршке помогне грађанима да смање своју потрошњу, уз најниже трошкове, не смањујући удобност коју и сада имају, навела је министарка.

Ђедовић Хандановић је додала да општина Кула може бити пример за друге локалне самоуправе кад је реч о улагањима у енергетску ефикасност и јавних објеката и подршци грађанима, јер укупна улагања Министарства и Општине Кула у последње три године износе 27,6 милиона динара и обухватају како енергетску санацију јавних објеката, тако и континуирану подршку домаћинствима. На актуелни јавни позив за грађане у тој општини, како је навела, већ за првих неколико дана се за субвенције пријавило 160 домаћинстава чиме је вредност пријава достигла износ за који су предвиђене субвенције.

Она је истакла да комисија обилази домаћинства и очекује се потписивање тројних уговора до краја октобра, додајући да је за грађане важно да знају да програм није ограничен само на ову јесен и зиму, већ да ће трајати наредних пет година. Према њеним речима, за овај програм обезбеђено је 50 милиона долара и план је да око 50.000 домаћинстава кроз субвенције смањи своје трошкове енергије. То значи да сви они који нису у овом тренутку добили средства на јавном позиву, могу да рачунају да ће врло брзо бити у прилици да то право остваре, рекла је Ђедовић.

Енергетски инфо центар обишли су и директорка мисије УСАИД-а у Србији Брук Ајшам и председник Општине Кула Дамјан Миљанић.